:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 25. 13:55

Új appal támad a ByteDance a TikTokot rángató USA-ban

Az amerikai piacon is elérhetővé vált a TikTok-alternatívának tekinthető Lemon8 közösségi alkalmazás, ami rávilágít, hogy a kockázatosnak címkézett kínai appok problémájával szélesebb körben is érdemes lesz foglalkoznia a szabályozóknak, a TikTok esetleges betiltása hosszabb távon nem lehet megoldás.

Miközben egyre ingatagabbá válik a talaj a TikTok lába alatt az Egyesült Államokban, a ByteDance egy újabb közösségimédia-szolgáltatást kezdett el bevezetni az amerikai piacra. Már csak az időzítés is mutatja, hogy a Lemon8 nevű közösségi fotó- és videómegosztó platformot a TikTok lehetséges alternatívájának szánja a kínai cég, ráadásul a zárt tesztkörbe a „testvérvállalat TikTok” sikerére hivatkozva csalogatott alkotókat a szélesebb körű amerikai rajt előtt.

A Lemon8-at eleinte csak Japánban tették hozzáférhetővé 2020-ban, az Instagram és a Pinterest főbb vonásait vegyítő app elsősorban az egészség, wellness és szépségápolás tematika köré épül. A szolgáltatáshoz használt algoritmusok némelyike ráadásul nagyon hasonló, ha nem teljesen megegyezik a TikTok algoritmusaival, így az ajánlórendszer hasonlóan sikeres abban a tekintetben, hogy újabb tartalmak ajánlásával minél több időre kijelző elé szegezze a felhasználót - emeli ki a CNBC cikke.

Az alkalmazás gyorsan felkapaszkodott a letöltési listák élére az USA-ban is, a data.ai elemzőcég adatai szerint az elmúlt 30 napra vetített időszakban a második legtöbbet letöltött alkalmazás lett életmód kategóriában az amerikai felhasználók körében. Globálisan eddig összesítve több mint 17 millió letöltést tudhat magának az újdonság.

lemon8

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A ByteDance láthatóan próbál erőteljesebben versenyezni különböző fogyasztói piacokon és több vizuális szolgáltatással terjeszkedni, nem csak a rövid formátumú videókkal, de a Lemon8 esetében hosszabb videós tartalmakkal is. Ugyan a szolgáltatás elérhetőségének kiterjesztése a ByteDance üzleti stratégiájának része lehet, az elemzők szerint nem feltétlen tűnik jó megoldásnak a TikTok új termékkel való helyettesítése, mivel a Lemon8 idővel ugyanolyan vádak érhetik, mint a TikTokot, és csak idő kérdése, mikor kerül a szabályozók radarja alá. Igaz, ennek megelőzésére szolgálhat, hogy a Lemon8 papíron egy szingapúri cég, a Heliophilia tulajdonában van, ami viszont a ByteDance helyi központját tünteti fel székhelyként. Az alkalmazást pedig Alex Zhu, a ByteDance termék- és stratégiai alelnöke, a TikTok korábbi vezérigazgatója felügyeli.

A másik oldalon ott van, hogy mivel Japánban már kiugró sikereket produkál az app, egy esetleges amerikai kitiltás esetén is milliók mobilján lesz ott szerte a világ más tájain, ami kétségkívül előnyös a kínaiak számára. Emellett a Lemon8 alternatívaként szolgálhat a tartalomkészítők számára, ha a TikTok valaha is betiltásra kerül az Egyesült Államokban, hosszútávon azonban nem jelenthet végleges megoldást.

Az eset így egyre inkább rávilágít, hogy a szabályozóknak általánosságban sürgetőbbé válhat egy átfogó keret kidolgozása a legnépszerűbb kínai internetes szolgáltatások esetleges kockázatainak kezelésére, a probléma a TikTok feltételezett beszüntetésével sem oldódna meg, mivel a megszűnt sikerapp helyett láthatóan már érkezik is a következő kínai sikeralkalmazás, és így tovább.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.