:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 5. 12:42

Közel a megegyezés az EU-s chipgyártás támogatásáról

Húsvét után pár nappal megszülethet a politikai konszenzus az európai chipgyártás jövőjét számottevően befolyásoló juttatási, támogatási csomagról, mely a félvezetőipari beruházások terheit venné át részben az iparági szereplőktől.

Az Egyesült Államok után rövidesen Európában is testet ölthet az a jogszabály, mely támogatást biztosítana a helyi chipgyártás számára, ezzel erősítve az üzletág lokális pozícióit. A Reuters exkluzív tudósítása szerint az uniós tagállamok és az Európai Parlament húsvét után, április 18-án juthat politikai konszenzusra a csomag részleteit illetően, mely minden eddiginél több vissza nem térítendő támogatással és adókedvezménnyel illetné a szektor fejlődésébe beruházó vállalatokat.

Az Európai Bizottság tavaly év elején tette le az asztalra a koronavírus-járvány következtében padlóra került félvezetőipari ellátási lánc felrázását, illetve a kontinens függőségének, kitettségének csökkentését előírányzó javaslatcsomagot, lényegében amerikai mintára.

eu_chip

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az akkori tervek arról szóltak, hogy csomag révén az Európai Unióban zajló, illetve később induló félvezetőipari beruházások 2030-ig további akár 15 milliárd eurónyi forráshoz férhessenek majd hozzá, azon a 30 milliárd eurón felül, melyet a korábbi projektekben és támogatási kereteken felül biztosít a régió a helyi félvezetőgyártópiac szereplői számára a gyárak bővítéséhez, új komplexumok létesítéséhez és összességében a gyártási volumen felfuttatásához.

A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a kezdeményezés bejelentése során közölte, az Európai Unió a félvezetőipari beruházások során kész engedni korábbi, saját szigorú normáiból, melyek a stratégiai beruházások regionális állami támogatását tűzzel-vassal üldözték annak érdekében, hogy egyes tagállamok különféle állami dotációkon keresztül ne tudjanak magukhoz vonzani kulcsbefektetőket.

Margrethe Vestager, a Bizottság illetékes alelnöke a tavalyi bejelentéskor hangsúlyozta, ha az Európai Unió más régiókkal ellentétben továbbra sem ösztönzi jelentősebb mértékben ezeket a beruházásokat, akkor a kontinens búcsút inthet a helyi félvezetőgyártásnak. Ennek érdekében a Bizottság kész arra, hogy egyes esetekben a beruházások közpénzhányadának mértékét akár 100%-ig engedélyezze - mondta el a biztos.

Az European Chips Act tető alá hozása során ugyanakkor többek közt élénk vitákat generált, hogy a rendelkezés az eleve nagyobb források felett diszponáló uniós tagállamok felé orientálhatja a beruházókat - ezeket a vitás kérdéseket vélhetően mostanra szinte teljes mértékben sikerült lezárniuk a feleknek.

Az amerikai chipgyártást ösztönző program március elsejével rajtolt, összesen 52 milliárd dolláros állami dotációt biztosítva a helyi félvezetőipari beruházások számára.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.