:

Szerző: Koi Tamás

2022. december 7. 12:48

Idén elpárolgott 400 milliárd dollár az európai IT-szektorból

Súlyosan érintették az európai technológiai szektort, illetve a szektorhoz tartozó startup-szcénát a régiót idén érintő makrogazdasági hatások, az iparági szereplők ugyanakkor egyelőre optimistán tekintenek a jövőbe.

Nem áll jól a szénája az európai technológiai iparágnak, melynek növekedését és jövedelmezőképességét súlyosan veszélyezteti a kontinenst sújtó energiaválság, az infláció és az ezzel párhuzamosan elszálló kamatszintek. A Reuters az Atomico nevű magántőke-befektető által készített felmérésre hivatkozva azt írja, Európa IT-vállalkozásai összességében mintegy 400 milliárd dollár értékben veszítettek értékükből csak idén.

Az Atomico szerint ez számszerűsítve nagyjából annyit jelent, hogy a szektor európai szereplőinek értéke a 2021-es 3,1 ezer milliárd dollárról 2,7 ezer milliárd dollárra csökkent, miközben az iparági startupok erőre kapását és fejlődését elősegítő tőkebefektetések értéke is 18%-kal visszaesett idén.

vapour-pressure

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az európai technológiai startupokba 41 országból származó adatok alapján tavaly mintegy 100 milliárd dollárnyi tőkebefektetés irányult, ez azonban idén 85 milliárd dollárra csökkent.

A legígéretesebbnek számító induló vállalkozások, vagyis az "unikornisok" (melyek értékét egymilliárd dollár felé becslik) száma ezzel párhuzamosan drámaian, 105-ről 31-re csökkent idén - állítja az Atomico.

A szektoron és a statup-közösségen belül ugyanakkor nyoma sincs a depressziónak, legalábbis a felmérés egyúttal arra is rámutat, hogy a cégalapítók, tulajdonosok és befektetők 77%-a legalább annyira elhivatott az európai IT-szektor jövőjét illetően, mint tavaly volt. Az Atomico szerint ugyanakkor a szektor finanszírozása jól láthatóan megváltozott, melyhez minden szereplőnek - kicsiknek és nagyoknak - egyaránt alkalmazkodniuk kell.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról