:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 23. 12:52

Érzékeny pénzügyi adatokhoz juthatott hozzá a Meta a Pixel révén

Újabb jogi perpatvar vár a közösségi óriásra a követőeszköz miatt, melynek révén a felhasználók érzékeny pénzügyi információi is a hirdetőknél landolhattak, méghozzá a beleegyezésük nélkül.

A Meta Pixel követőeszközéhez fűződő újabb bonyodalom látott napvilágot: a The Markup közölt tényfeltáró cikket arról, hogy az olyan ismertebb amerikai adóbevallás-előkészítő szolgáltatások, mint a H&R Block, a TaxAct és a TaxSlayer a Pixelen keresztül továbbították a felhasználók bizalmas kapcsolattartási és pénzügyi adatait a Meta számára, beleértve a bevételeikkel kapcsolatos információkat, bejelentési státuszokat, vagy akár a gyerekek főiskolai tandíjának összegét, amik így eljuthattak a hirdetőkhöz is.

Az érintett vállalatok ígéretük szerint újraértékelik a Meta Pixel használatát, ami lényegében egy olyan JavaScript-kód, amivel a Meta minden felhasználói interakciót és aktivitást nyomon tud követni a felhasználó beleegyezése nélkül, alapvetően hirdetési célokból.

A Meta szóvivője rámutatott arra, hogy a szabályzatukban ők egyébként tiltják a hirdetőknek az érzékeny információk megosztását, a rendszer igyekszik kiszűrni az ilyen tartalmakat. A hasonló követőkódot kínáló Google szóvivőjének elmondása szerint ők anonimizálják az elemzési adatokat, hogy elkerülhető legyen a felhasználókkal való összekapcsolás.

pixel_adó_meta

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Egyelőre nem tudni, hogy az adóbevallási szolgáltatók által továbbított adatokkal történt-e tényleges visszaélés, ettól függetlenül kinéz a bírság, ha a felhasználók beleegyezése nélkül gyűjtötték össze azokat.

Az amerikai törvények szerint az adóelőkészítő cégeknek aláírt hozzájárulást kell kérniük az információk bármilyen, bejelentésen túli okból történő felhasználáshoz, tehát a hirdetésekhez is. Az oldalak ugyan lehetőséget adtak a felhasználóknak arra, hogy megtagadják az adózási adatok megosztását, de a Facebookhoz a követőeszközön keresztül a felhasználó válaszától függetlenül eljuthattak.

Nem először kerekedik jogi probléma a Pixel miatt: év elején két csoportos per is indult, mikor kiderült, hogy amerikai egészségügyi intézményeken keresztül érzékeny betegadatok jutottak el a Metához, ezzel megsértve az egészségbiztosítási hordozhatóságról és elszámoltathatóságról szóló HIPAA törvényt. A panasz szerint az egészségügyi intézmények a nyomkövetést lehetővé tevő Meta Pixel eszköz kódját használták oldalaikon, ami a hivatalos információ szerint mérésekkel és közönségépítéshez szükséges információkkal támogatja a vállalkozásokat. Így az újabb, adóbevallásokkal kapcsolatos probléma csak nehezíti a közösségi óriás dolgát.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.