:

Szerző: Koi Tamás

2022. november 3. 10:22

A rossznál is rosszabbra számít a Qualcomm

Módosította korábbi, eleve pesszimista előrejelzését az idei évi keresletet, illetve az utolsó negyedév eredményeit illetően az okostelefon-piac egyik legnagyobb beszállítójának számító Qualcomm.

A 2022-as év nem a PC- és okostelefon-piaci szereplők és beszállítók éve lesz, a kereslet hirtelen bezuhanása és a gyártási problémák ezzel párhuzamos hirtelen megszűnése túlraktározáshoz vezetett, mely rányomja a bélyegét a beszállítók - köztük a Qualcomm - eredményeire.

Az amerikai processzorgyártó a fentiek kapcsán tegnap profitfigyelmeztetést tett közzé az év utolsó, egyben tradicionálisan legforgalmasabb negyedévére vonatkozóan, melyben az előzetes, eleve pesszimista elemzői várakozásokat legalább kétmilliárd dollárral alulmúló árbevételt jelez előre. A Qualcomm negyedik negyedéves forgalma ezzel a 9,2 és 10 milliárd dolláros sávba várható - közölte szerdán a cégvezetés.

qualcomm-snapdragon-x65

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A vállalatnak - akárcsak a többi komponensgyártónak - a kereslet hirtelen bezuhanása miatt óriási készletek halmozódtak fel a raktáraiban - a Qualcomm becslése szerint legalább 8-10 hétnyi extra készlettel rendelkezik, aminek a teljes kipörgetése több negyedévet is igénybe vehet.

A gyártó egyben a 2022-es évre vonatkozóan kifejezetten pesszimista jóslattal állt elő az összpiaci volument illetően: a Qualcomm (és más piaci szereplők, valamint elemzők) a gazdasági visszaesés első jeleit látva egyszámjegyű százalékos piaccsökkenést prognosztizáltak idénre, a cég szerint ez ugyanakkor az "alacsony kétszámjegyű" sávba tolódik fel látva a megrendelések alakulását.

A Qualcomm két legnagyobb megrendelője az Apple és a Samsung, melyek rendszerprocesszorokat és/vagy 5G-s modemeket vásárolnak a gyártótól. A cég jelenleg még exkluzív modembeszállítója az iPhone-oknak, és a piaci várakozások szerint ez így marad még legalább a 2023-as új iPhone termékvonal idején is. 2025-tól azonban a Qualcomm elveszítheti korábbi egyik legnagyobb partnerét, miután az Apple várhatóan ebben az évben készülhet el a minden szempontból piac- és versenyképes saját 5G-s chipjével.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.