Szerző: HWSW

2024. június 7. 16:00

Miért kell ismerned a Kubernetest 2024-ben?

Az évtized egyik legmeghatározóbb technológiája a konténer-menedzsment platform, mely mára teljesen megkerülhetetlen egy modern fejlesztőkörnyezet építésénél.

A Kubernetes az informatika egy szükségszerű, nagyobb evolúciójának az eredője, melyhez számos lépcsőn és akadályon keresztül vezetett az út. A fejlesztői, tesztelői és üzemeltetői környezetek egységesítésének igénye, az agilis szervezeti kultúrák megjelenése, a felgyorsult fejlesztési folyamatok, a monolitikus alkamazások mikroszolgáltatásokra való bontása kövezték ki az utat, mely Kuberneteshez vezetett.

A kisebb egységekre megbontott és dedikált virtuális gépeken futtatott alkalmazások, annyiban tekinthetők zsákutcának, hogy a sok párhuzamos VM futtatása meglehetősen erőforrásigényes, adott esetben több rendszer (kernel plusz meghajtók plusz extrák) teljesen redundáns futtatására nincs szükség. Erre adott csattanós választ a konténerizáció, illetve a Docker megjelenése, ahol az egységet maga az alkalmazás és a függőségei (könyvtárak, futtatókörnyezetek, stb.) alkotják, ez a csomag pedig az operációs rendszeren fut, normálisan, redundancia nélkül. 

Ez azonban újabb problémákat hozott magával, melyek egyrészt biztonsági jellegűek, másrészt a menedzsmentréteg hiányából fakadnak. Ha biztonsági oldalról nézzük, míg VM-VM között a kommunikáció kényelmesen szabályozható, a közös gazdarendszeren futó két konténer jelenleg nincs ennyire hermetikusan elzárva egymástól.

A probléma másik oldala menedzsmentréteg hiánya. A VM-ekhez az elmúlt tíz évben világszínvonalú szoftverkörnyezetek készültek, amelyek több tíz vagy több tízezer VM kezelésére is tökéletesen alkalmasak – indítás-leállítás, migrálás, hálózat és egyéb problémák kezelése ma már megoldottnak számít. A Docker esetében ez hiányzott, a konténerformátum mögött nem volt skálázódó menedzsment.

Erre a problémára adott választ a Kubernetes, mely rövid idő alatt a világ legelterjedtebb konténer menedzsment platformja lett. A Kubernetesben a konténerek egységes rendszerként üzemeltethetőek (mérettől szinte függetlenül), rendszerezhetőek, frissíthetők, migrálhatók, skálázhatók.

A Kubernetes atyja, a Google igazi puccsot hajtott végre azzal, hogy a Kubernetest nyílttá tette, az éles bevetésre is ajánlott verziót független irányítás alá helyezte, így a potenciális felhasználók számára garantált, hogy a Kubernetes egy platform- és gyártófüggetlen, általánosan használható és általános célú menedzsmentplatform marad. Ez pedig nagyon fontos üzenet a vendor lock-intől rettegő ügyfelek felé. A project fölött a Linux Foundation őrködik, és az összes jelentős IT cég támogatja azt, így ha Kubernetest használunk az egész rendszer bárhova mozgatható, minden nagy felhőszolgáltató támogatja azt.

Ennek köszönhetően a Kubernetes sokak szemében “az új Linux”, az évtized egyik legmeghatározóbb technológiájája, mind a fejlesztők, mind az üzemeltetők számára elengedhetetlen az ismerete, kiemelten keresett kompetencia a munkaerőpiacon - az on-premise és a cloudos világban is. A platform népszerűsége már most hatalmas a Stack Overflow kutatása szerint.

Éppen ezen okokból a HWSW 2024. június 18-án újraindítja 8 alkalmas, online Kubernetes alapozó képzését, melyet eddig már közel 300 szakember végzett el. A tanfolyam órái utólag felvételről bármikor visszanézhetők.

A 8 alkalmas, 24 órás gyakorlatorientált online képzés oktatói, Dávid és Péter Cloud Native területen foglalkoznak tanácsadással, oktatással, illetve hatékony felhő alapú szoftverfejlesztéssel és üzemeltetéssel. Oktatóink kiváló szakemberek és előadók, amiről magad is meggyőződhetsz, Szabó Dávid Kubernetes: miért, mikor, hogyan? című rövid előadását megtekintve.

17:11
 

Kubernetes: miért, mikor, hogyan?

Még több videó

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról