:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 7. 11:58

Brazília is beintett az Apple-nek

Egyre nagyobb a nyomás a cupertinóiakon, hogy elhagyják a Lightning portot az iPhone-okról és USB-C-re váltsanak, most Brazília szabott ki büntetést a töltő kispórolása miatt. Mindez az iPhone 14 modellek bejelentése előtt, amik akár el is hozhatják a várva várt változást.

Kellemetlen hírt közölt Brazília Igazságügyi és Közbiztonsági Minisztériuma az Apple-lel: a cupertinói cég a jövőben nem értékesíthet töltő nélkül iPhone-okat az országban, mivel anélkül hiányosnak tekinthető a termék. A minisztériumot egyáltalán nem kell félteni, mivel a töltők elhagyására kevésbé finoman azt is mondja, hogy a fogyasztókkal szembeni szándékos diszkriminatív gyakorlatról van szó. Mindezen felül a kormány 12 millió brazil real (körülbelül 931 millió forint) büntetés megfizetésére kötelezte a vállalatot, illetve közölte, hogy az iPhone 12 többé nem lesz jegyzett készülék a Nemzeti Távközlési Ügynökségnél (Anatel), ami gyakorlatilag az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának (FCC) brazil megfelelője. A döntés ellen a cupertinói cég fellebbezni kíván a Reuters információ szerint.

Az ország fogyasztóvédelmi ügynöksége, a Senacon (Nemzeti Fogyasztói Titkárság) nem veszi be azt a szöveget sem, hogy a töltő elhagyása környezetvédelmi okokat szolgál, mivel egyelőre nem lehet bizonyítani a hangoztatott pozitívumokat. A Senacon azt javasolja a cupertinóiaknak, hogy ha ennyire szívükön viselik a bolygó sorsát, váltsanak USB-C kábelekre és töltőkre. A hír éppen az Apple „Far Out” nevű, szeptember hetedikére ütemezett eseménye előtt érkezik, ahol várhatóan bemutatkozik a legújabb, eddig iPhone 14-ként említett idei csúcsszéria, mellyel kapcsolatban többek közt azt pletykálják, hogy szakít a Lightninggal.

iphone-13-chargr

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Brazília már 2021 óta tanúsít ellenállást az Apple gyakorlatával szemben, első alkalommal egy másik fogyasztóvédelmi ügynökség, São Paulo állam Védelmi és Fogyasztóvédelmi Alapítványa (PROCON-SP) szabott ki 10,5 millió pénzbírságot az Apple-re hasonló okok miatt. Az ország láthatóan az Európai Unió által kiszabott irányba szeretné állítaná a céget a nyomásgyakorlásssal: az EU júniusban úgy rendelkezett, hogy 2024 októberétől kötelező lesz az egységes töltő, illetve töltőcsatlakozó használata a tagországokban. Az új szabályok értelmében a vezetékes kábelen keresztül tölthető okostelefonokat, táblagépeket, e-olvasókat, tölthető fülhallgatókat, digitális fényképezőgépeket, kézi videójáték-konzolokat és hordozható hangszórókat gyártótól függetlenül USB-C porttal kell felszerelni.

A modern Android telefonok többsége már USB-C kábelt használ, így ez a változás leginkább az Apple-t érinti. Bár a cupertinói cég újabb notebookjain és táblagépein már egyaránt USB-C csatlakozó van, az iPhone-okat továbbra is a 2012-ben debütált Lightning porttal szereli fel – ez a következő almás modellel akár meg is változhat az eddigi pletykák szerint, erre mindenesetre ma este fény derül. A cupertinói cég nem meglepő módon korábban több ízben ellenezte az unió egységes töltőre irányuló törekvéseit, ami szerinte inkább árthat a fogyasztóknak, illetve kétségbe vonta azt is, hogy az intézkedéssel számottevően csökkenne az elektronikus hulladék mennyisége.

Bár az EU jól halad az egységesítéssel, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban nem ez a helyzet. Az USA-ban júniusban mutatkozott némi előrelépés: Ed Markey, Elizabeth Warren és Bernie Sanders amerikai demokrata szenátorok levelet címeztek Gina Raimondónak, az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi miniszterének, amiben egy átfogó stratégia kidolgozását kérik a kereskedelmi minisztériumtól a szabványosítással kapcsolatban. A szenátorok szerint az unió hosszas előkészítéssel járó szabályai a felhasználók érdekeit tartják szem előtt, és az Egyesült Államoknak is hasonlóan kell tennie. A szenátorok nem nevezik meg specifikusan az USB-C szabvány használatát, csak egy „átfogó stratégiát” említenek, ami teret ad a minisztériumnak más megoldások mérlegésére. Brazília lépése egy látványos lökés épp ebbe az irányba.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.