Szerző: Vörös Péter

2000. november 21. 15:18

Az eBay részvényárfolyama 20%-kal csökkent

[CNET] Az online aukciókkal foglalkozó cég részvényei hétfőn több, mint 20%-kal csökkentek, miután egy Wall Street-i elemző kétségbe vonta a cég ambiciózus növekedési céljait. A mostani részvényeladások révén 2,4 milliárd $-ral csökkent az eBay piaci értéke - úgy tűnik, hogy a befektetők egyre inkább eltávolodnak az egy éve még kedvencnek számító cégtől.

A Lehman Brothers elemzője, Holly Becker okozta a mostani visszaesést, a hölgy "vétel"-ről "semleges"-re csökkentette a cég besorolását, miután úgy találta, hogy az eBay gyűjtemény üzletága már elérte a csúcsot, emiatt pedig kétségessé válhat az, hogy a cég el tudja érni azt az ígéretét, hogy 2005-re 3 milliárd $ lesz a cég éves forgalma.

A cég idei forgalma 400-450 millió $ körül lesz. Az eBay a világ egyik egyetlen nyereséges online vállalata, amely jövedelmét úgy szerzi, hogy listázási díjakat és jutalékokat fizettet a Web-helyén bonyolított aukciós értékesítések után. A cég szerint a 2005-re tervezett 3 milliárd $-os forgalom mindössze 15%-át adja majd a gyűjtemény üzletág.

A cég részvényárfolyama 8,94$-ral 34,50$-ra esett vissza - márciusban még 125$-t értek a részvények ...

a címlapról