:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 9. 09:25

Sugárfékkel lassít az Nvidia

Hétfőn profitfigyelmeztetést adott ki a világ legnagyobb, grafikus processzorokat gyártó vállalata, az Nvidia. A cég az előzetes várakozásokhoz képest sokkal rosszabb negyedéves eredményekkel számol, jórészt a játékosoknak szánt termékekből származó árbevétel és profit drasztikus csökkenésének köszönhetően.

Hétfőn módosította a július 31-ével véget ért második üzleti negyedévre vonatkozó árbevétel- és profitelőrejelzéseit a világ legnagyobb grafikuschip-gyártója, az Nvidia. A cég a profitfigyelmeztetésben közölte, árbevétele az előző negyedévhez képest az első számítások szerint 19%-kal esett, ám ennél is rosszabbul hangzik, hogy a 6,7 milliárd dolláros negyedéves árbevétel közel 21%-kal kevesebb, mint az erre az időszakra előzetesen prognosztizált 8,1 milliárd dollárnyi értékesítési volumen.

A nem várt mértékű esést elsősorban az Nvidia korábban legnagyobb forgalmat szállító üzletágának, a játákosoknak szánt megoldásokat kínáló gaming részleg hozta össze, melynek forgalma éves szinten 33%-ot, negyedéves szinten 44%-ot zuhant, éppen csak átlépve a kétmilliárd dolláros küszöböt.

nvidia_ceo
jensen huang, az nvidia vezérigazgatója

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Jóllehet elemzők az utóbbi hetek piaci trendjei és előrejelzései alapján számítottak arra, hogy az amerikai cég videojátékokra specializálódott termékei iránt megcsappan a kereslet, az esés mértéke a legtöbb szakembert meglepte, emellett a befektetők sem fogadták kitörő örömmel a hírt. Az Nvidia részvényeinek árfolyama a hétfői kereskedésben a nap végére 8%-os esést mutatott.

Az Nvidia problémáit a videojáték-piac számottevő lassulása mellett tetézi a kriptopiac nem várt bezuhanása is, a két jelenség pedig összességében jelentős túlraktározáshoz vezetett. A gyártó a várakozások szerint kénytelen lesz korrigálni árain ahhoz, hogy jórészt a tavalyi évben megkötött beszállítói szerződések alapján legyártott termékhegyeket mielőbb ki tudja söpörni raktáraiból.

Az Nvidia nem az első chipgyártó, mely jelentős forgalomeséssel kell szembenézzen az év közepén, emellett a videojátékok piacán érdekelt óriáscégek is forgalmuk jelentős megtorpanásáról voltak kénytelenek beszámolni az utóbbi hetekben. Így júliusban a Microsoft az Xbox-üzletág forgalmának visszaeséséről számolt be, a Sony pedig csökkentette piaci várakozásait az év hátralévő részére. 

Az amerikai gyártó termékdiverzifikációs törekvései ugyanakkor mostanra egyértelműen megtérülni látszanak, az Nvidia adatközponti termékeket kínáló üzletága - mely a legtöbb pénzt hozza a cégnek - ugyanis éves szinten 61%-os növekedésre volt képes, a divízió forgalma ezzel elérte a 3,81 milliárd dollárt.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.