:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 26. 10:58

Komoly partnert talált az Intel a bérgyártói ambícióihoz

Szerződést kötött az Intel a MediaTek chiptervezővel, ezzel megvan az első komoly partner a bérgyártási üzletágban, melynek felvirágoztatása kiemelt fontosságúvá vált az amerikai cég stratégiájában.

A legnagyobb amerikai chipgyártónak számító Intel bejelentette, hogy bérgyártóként chipeket fog készíteni a tajvani MediaTek, a világ egyik legnagyobb chiptervező cége számára. Ez az eddigi legjelentősebb megállapodás azóta, hogy tavaly év elején az Intel bejelentette a bérgyártói üzletág fellendítésével kapcsolatos szándékát. Dan Hutcheson, a TechInsights chip-közgazdásza szerint kétségek merültek fel az iparágban azzal kapcsolatban, hogy az Intelnek milyen esélyei lehetnek bérgyártóként, de a MediaTekkel kötött megállapodás azt mutatja, hogy a cég jó úton haladhat befektetéseivel, és megtérül az új vezetők leigazolása is.

Az Intel további részleteket nem osztott meg az ügylettel kapcsolatban, sem a pénzügyi részleteket, sem azt, hogy milyen mennyiségben vállalta a lapkák legyártását. A MediaTek közleményében a bejelentéshez hozzátette: mindig is több lábon állt források terén, a TSMC-vel való szoros együttműködés mellett az Intellel való társulás jelentősen kiterjeszti majd a MediaTek kínálatát.

intel_chip_(1)

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Intel év elején jelentette be, hogy egy kis ohioi város mellett építheti fel az Egyesült Államok, illetve a világ legnagyobb félvezetőgyártó-komplexumát. A vállalat már 2021 óta dolgozik a bérgyártói üzletág (Intel Foundry Services) felvirágoztatásán, melynek egyik első lépéseként tavaly áprilisban közölte, hogy kész kisegíteni a félvezetőhiány miatt megszorult autógyárakat. Februárban érkezett a hír, hogy a cég az izraeli Tower Semiconductor felvásárlásával bővíti bérgyártó-kapacitását, mely része annak a (dollárban kifejezve) százmilliárdos beruházási stratégiának, mellyel az amerikai chipgyártó igyekszik felvenni a versenyt a piac ázsiai nagyágyúival, a TSMC-vel és a Samsunggal.

A chipgyártó bérgyártói ambíciói kapcsán korábban is világossá tette már, hogy kész akvizíciókkal piacot szerezni magának, jóllehet ennek a tervnek eddig kevés eredménye volt látható. Egyes korábbi pletykák szerint a cég 2021-ben a Globalfoundries menedzsmentjével is leült tárgyalni egy potenciális, akkor 30 milliárd dollár értékűre becsült akvizícióról, ám a Globalfoundries tavaly nyári tőzsdére vitele azt sugallta, hogy a tárgyalások sikertelenül zárultak. A vállalatot már több mint egy éve vezető Pat Gelsinger részben a bérgyártásban látja vállalata jövőjét. Ennek oka, hogy a termelési volumen számottevő emelése hozzájárulhat az egyre növekvő kutatási és fejlesztési költségek minél gyorsabb megtérülésében.

Az Intel nemrég arról is beszélt, hogy emelni fogja a komponensárakat, a cég őszi árkorrekciója gyakorlatilag a teljes termékportfóliót érinti majd. Az áremelés a lap forrásai szerint kihat majd az Intel elsődleges kompetenciáját jelentő szerverprocesszorok, PC-kbe gyártott processzorok, ezen felül különböző célprocesszorok, így például WiFi-vezérlők árára is. A cég partnereinek küldött tájékoztatásában azt írja, hogy az áremelés a gyártási költségek és az alapanyagárak emelkedése miatt vált szükségessé.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.