:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 22. 13:25

Kormányzati felhőszolgáltatást indít a Microsoft

A közszférának szánja új felhőszolgáltatását a Microsoft, amit az állami intézmények sajátos igényei alapján terveztek. A Microsoft Cloud for Sovereignty a hatályos törvényeknek és kiberbiztonsági előírásoknak minden téren megfelelő, online közszolgáltatásokat nyújthat a cég szerint.

A Microsoft kedden jelentette be az Inspire konferencia keretén belül, hogy kifejezetten kormányzati ügyfelek számára szánt csomagot indít a Microsoft Cloud családon belül, partnerei listájára elsőként az olasz Leonardo légvédelmi csoport, valamint a belga Proximus távközlési cég kerültek fel. Corey Sanders, a vállalat alelnöke egy interjúban kikötötte, hogy bár eddig európai cégekkel állapodtak meg, világszerte várják az újabb ügyfeleket, és jelenleg is zajlanak már privát egyeztetések.

A „Cloud for Sovereignty” (Felhő a szuverenitásért) szolgáltatás hasonlít a Cloud for Government-hez, azzal a különbséggel, hogy nem csak az Egyesült Államok kormányzati ügyfelei számára érhető el, hanem világszerte vehetik igénybe a kormány és a közszféra szereplői. A redmondi cég arra számít, hogy ezzel erősítheti pozícióját olyan versenytársaival szemben, mint az Amazon Web Services és a Google. Az Imarc Group piackutató cég szerint a globális kormányzati felhőpiac mérete 2027-re várhatóan eléri a 71,2 milliárd dollárt a 2021-es 27,6 milliárd dollárról.

Sanders bejelentése szerint a szolgáltatás segítségével a közszféra szereplői nagyobb kontrollt kapnak az adataik felett, átláthatóbbá válnak a felhő működési folyamatai, és egyszerűbben megvalósíthatják a partnerek az adatvédelemre vonatkozó előírásokat, főleg Európában. Az állami szektor a felhőtechnológia összes előnyét élvezheti: az erőforrások rugalmas skálázhatóságát, a helytől és időtől független működést, a folyamatok irányíthatóságát és átláthatóságát, adott lesz a Microsoft 365, a Dynamics 365 és az Azure szolgáltatások használata.

cloud_microsoft

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az adatvédelemben élen járó Európai Unió év elején kezdte el vizsgálni tüzetesebben az állami szektor felhőhasználatát, mivel mind az üzleti, mind a kormányzati ügyfelek egyre gyakrabban veszik igénybe nagy tech cégek felhőszolgáltatásait ahelyett, hogy saját infrastruktúrát építenének ki, amit sok biztonsági szakértő kritizál. A Microsoft ennek úgy menne elébe, hogy személyre szabható, biztonságos szolgáltatásokat próbálna nyújtani a kormányzati ügyfeleknek.

A közszolgáltatások digitalizációjának a kelet-közép-európai régióban különösen nagy jelentősége van, bár gyorsan fejlődik, továbbra is lemaradásban van Nyugat-Európa digitális éllovas államaihoz képest. A felhőből elérhető digitális közszolgáltatások, mint amilyen például a magyar EESZT a Microsoft szerint növelhetik az állami adminisztráció hatékonyságát és az állampolgári bizalmat.

Az időzítés érdekes, mivel nemrég számoltunk be róla: nem tud új ügyfeleket kiszolgálni Nagy-Britanniában a Microsoft felhős üzletága a termékportfólió bizonyos kulcselemeit illetően, miután a cég helyi adatközpontjainak tartalék kapacitásait gyakorlatilag teljes mértékben felemésztette az ukrán kormányzati infrastruktúra hoszting-igénye. A Microsoft a brit központok mellett a legtöbb európai adatközpontjában jelentős kapacitásszűkében van, miután a cég az ukrán-orosz konfliktus februári kitörése óta gyakorlatilag a teljes ukrán kormányzati infrastruktúrát az európai szerverein hosztolja, ezzel hozzájárulva a támadás alatt álló ország működőképességének fenntartásához. A helyzet ráadásul rövid távon biztos nem fog megoldódni, mivel a még mindig tartó félvezetőhiány miatt az adatközponti kapacitásbővítés komoly nehézségekbe ütközik.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.