Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. június 7. 12:16

Apple WWDC: új zárképernyővel vagánykodik az iOS 16

Elrajtolt az Apple éves WWDC fejlesztői konferenciája, ahol a cupertinói vállalat megmutatta kiemelt szoftvereinek legújabb verzióit. A fejlesztői béták már elérhetők, a nyilvános béták jövő hónaptól, majd a stabil kiadások ősszel várhatók. Egy dolgot nem lehetett látni, amiről a pletykák korábban szóltak: új terméket, így továbbra is rejtély marad a realityOS. Jönnek viszont az M2 szuperchippel felszerelt MacBookok.

Az Apple legnépszerűbb operációs rendszere, vagyis az iOS mára hatalmas és sokoldalú platformmá nőtt, így a cégnek egyre nehezebb új dolgokkal meglepnie a felhasználókat. A rendszer felületéhez, az UI-hoz most érkezik egy látványosabb változás, a felhasználók által legtöbbször használt zárképernyő funkció megújult külseje: alulra kerülnek az értesítések, illetve személyre szabhatóbbá válnak a színek, betűtípusok, a háttérkép, valamint a widgetek által megjelenített információk. A Widget Kit segítségével a fejlesztők saját widgeteket is tervezhetnek majd az új zárképernyőre.

API-k terén a Live Activities teszi hatékonyabbá a rendszer értesítéseinek megjelenítését, ami sok értesítés helyett egy folyamatosan frissülő notification formájában ad információt a valós időben frissülő új eseményekről, például arról, hogy merre jár egy rendelt fuvar, vagy egy rendelés, ezzel pedig több hely marad a háttérkép megjelenítésének. Zárképernyőből többet is lehet használni, akár attól függően, hogy épp munkaidőben, vagy szabadidőnkben használjuk a mobilt. A zenelejátszó szintén megjeleníthető lesz a zárképernyőről teljes méretben.

Az iMessage üzenetek terén pár kényelmi funkciót kínál az új szoftver: egyes üzeneteknél visszaállíthatóvá válik az olvasatlan státusz, illetve a kapott fájlok későbbi megtekintését segítő megosztott mappa, ahol időrendben nézhető vissza, milyen videókat vagy dokumentumokat küldtek a beszélgetőtársak. A véletlenül elküldött sorok visszahívhatók, sőt utólag szerkeszthetők lesznek,  fejlettebbé válik az autocorrect, és a diktálás funkción adatvédelmi szempontból erősítenek azzal, hogy a szövegfeldolgozás nem igényel aktív internetkapcsolatot.

00:52
 

Personalize your Lock Screen | Apple

Még több videó

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Teljesen megújul a Home app, ami előtérbe helyezi az Apple okos otthonokkal kapcsolatos ambícióit: a HomeKitre építő, más iparági partnerekkel közösen létrehozott Matter nevű okosotthon-platform megnyitja az utat azelőtt, hogy a különböző gyártók eszközei együttműködjenek.

Az iOS 16 iPhone 8-nál frissebb készülékekre lesz telepíthető, a régebbi készülékek tulajdonosainak le kell mondaniuk a frissítésről.

watchOS 9


Az Apple okosórás rendszerének következő főverziója, a watchOS 9 nem hoz látványos felfordulást, bővül a számlapok választéka, módosul az alkalmazásváltó és a dokk külseje, képessé válik a pitvarfibrilláció figyelésére és különféle gyógyszerbeszedési emlékeztetők jelzésére. Frissül a közkedvelt Fitnesz app, ami a jövőben hatékonyabban méri a futást, már olyan információkat is mutatni fog a gyorsulásmérőnek köszönhetően, mint a lépéshossz és a talajérintés, amivel pontosabban beállíthatóvá válnak az edzések. Az óra bővül továbbá multisport móddal a többféle mozgásformát űzők örömére, és fejlettebbé válik az alváskövetés, a szoftver jobban elkülöníti majd a különböző fázisokat. Az eddig csak Apple Watch-tulajdonosoknak elérhető gyári fitneszapp minden iPhone-ra elérhető lesz.

Ahogy a többi rendszer, az új watchOS is az év második felében érkezik, Apple Watch Series 4 és annál frissebb modellekre, ami mellé feltétel egy iPhone 8 vagy második generációs iPhone SE iOS 16 rendszerrel.

iPadOS 16


Az Apple táblagépekre szánt rendszere még közelebb lép afelé, hogy egy sokoldalú munkaeszközzé váljon, és gördülékenyebb legyen a multitasking – mindez azon felül, hogy az iOS 16 összes új funkcióját is megkapja. A szoftver egy Collaboration nevű funkcióval bővül, ami könnyebbé teszi a különféle dokumentumokkal való közös munkavégzést, megújul a Home app és egy vadi új időjárás alkalmazás is érkezik. Multitasking terén azok tapasztalhatnak majd jelentős ugrást, akik M1 chippel felszerelt iPadet használnak.

Az Apple bejelentette, hogy táblagépre is érkezik a macOS Venturához bejelentett Stage Manager funkció, amivel könnyebben lesznek méretezhetők és kezelhetők az ablakokban futtatott alkalmazások, és állíthatóvá válik a megjelenített tartalom is, külső kijelző esetén szintén adott lesz az appok ablakban futtatásának lehetősége (M1-es modell esetén). Emellé frissített fájlkezelő támogatja a könnyebb navigálást, és használható lesz a Safari jelszókezelője bejelentkezésekhez.

Az iPadOS 16 fejlesztői bétája már elérhető, a nyilvános béta júliusban várható. Futtatásához minimum ötödik generációs iPad, iPad Air 3, iPad Mini 5, vagy valamilyen iPad Pro modell szükséges.

MacBook+M2!


Bár az eseményen elsősorban a szoftveres fejlesztéseken van a hangsúly, az Apple mutatott egy vékonyabb, könnyebb, gyorsabb MacBook Airt, amiben már a cég házon belül fejlesztett, 5 nanométeren gyártott M2 lapkája dolgozik. A 13,6 hüvelykes MacBook Air támogatja a MagSafe technológiával való töltést, és az előző modell előlapi kamerájánál kétszer nagyobb felbontással dolgozó egységet kapott a videóhívásokhoz.

A nyolcmagos CPU-nak köszönhetően az Apple elmondása szerint az M1 chipnél 18 százalékkal jobb teljesítményt ígér az M2 chip, a 16 magos Neural Engine másodpercenként 15,8 billió számítás elvégzésére képes, ami főleg a 8K minőségű videók lejátszásakor jön jól. A processzor egy 10 magos GPU-val karöltve érkezik, amivel 25 százalékkal nő meg a grafikai teljesítmény. Az M2 chipet egy új 13 hüvelykes MacBook Pro is megkapja. Az M2 chippel felszerelt MacBook Air ára 599 990 forintról indul.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.