:

Szerző: Koi Tamás

2022. június 3. 09:36

Zöld lámpát kapott az EU-ban az Oracle megafelvásárlása

Engedélyezte az Európai Unió versenyügyi szerve az Oracle tavaly bejelentett akvizíciós ügyletét, melynek során a cég több mint 28 milliárd dollárért irányítást szerez a Cerner nevű e-health szolgáltató felett.

Csütörtökön feltételek kiszabása nélkül beleegyezett az Európai Bizottság abba, hogy az Oracle felvásárolja a Cernert, az egyik legnagyobb, amerikai központú e-egészségügyi céget, ezzel lezárult az ügylet egyik fontos, adminisztratív engedélyeztetési procedúrája. A felvásárlás révén az Oracle jelentős kompetenciához juthat az elektronikus egészségügy területén, illetve segítségével további, az egészségügyi iparágban működő ügyfeleket csábíthat a saját felhőjébe.

A tavaly decemberben bejelentett, 28,3 milliárd dollár értékű akvizíció az Oracle eddigi lenagyobb felvásárlási tranzakciójának számít, ám mivel a két cég piaci tevékenysége között nincs semmilyen átfedés, az Európai Bizottság álláspontja szerint az ügylet nem jár majd semmilyen piactorzító hatással.

cerner

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Cerner az általa kezelt szenzitív adatok jellegéből adódóan sokáig ragaszkodott ahhoz, hogy megoldásai az ügyfelek (kórházak, különböző egészségügyi intézmények) adatközpontjaiban legyenek elhelyezve, 2019-től azonban már a felhős topológiát preferálta a cég, első számú partnere ebben az Amazon Web Services lett. Az Oracle a felvásárlás bejelentését követően közölte, amennyiben az üzlet létrejön, a Cerner platformjait azonnal átköltöztetik a cég saját felhőszolgáltatására.

A technológiai ipar nagyjai mindeddig nehezen találtak fogást az e-health szektor legnagyobb szereplőin, a koronavírus járvány révén azonban a cégeknél minden eddiginél nagyobb igény jelentkezett a portfóliószélesítésre, különösen olyan területeket érintve, melyek a járványhelyzet kezelése kapcsán kiemelt szerephez jutottak. 

Ilyen ügylet volt a Microsoft részéről a Nuance tavalyi, 16 milliárd dolláros akvirálása, mely szintén elsősorban az egészségügyben rendelkezett komoly klientúrával. A Nuance felvásárlását tavaly decemberben engedélyezte az Európai Unió.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.