:

Szerző: HWSW

2022. április 25. 11:17

Folytatja harcát az elavult applikációk ellen az Apple

Szokatlan eszközzel próbálja naprakészen tartatni a fejlesztőkkel az App Store-ból elérhető alkalmazásokat az Apple - a két évnél régebben frissült appokra törlés vár.

Átfogó küldetést hirdetett az Apple "App Store Improvements" névvel, mely az App Store-on elérhető programok működőképességét, optimalizálását és karbantartását tűzte ki céljául. Ennek első, radikális lépését múlt héten hozta nyilvánosságra a cég, mikor a nem frissített szoftverek fejlesztőit e-mailben értesítették: amennyiben a következő 30 napban nem nyújtanak be frissítést az App Store-hoz, a szoftver lesz távolítva az alkalmazásáruházból. Tavaly nem hivatalos források nagyságrendileg nyolcezerre becsülték az elavult applikációk számát. 

A konszenzus szerint az alkalmazások frissítési és funkcionalitási szűrése szükségessé vált, melyet az iOS-alkalmazások különböző bizalmatlansági perei is bizonyítanak (például Epic vs Apple-ügy vagy a holland társkereső app-per).

app-store-teaser-002

Azonban a folyamat gyakorlati részével kapcsolatban a kritikusok több aggályt fogalmaztak meg. Iparági szinten tiltakozik a mobiljátékipar, mely kész szellemi és művészeti termékekként hivatkozik a játékokra, melyek nem igényelnek folyamatos frissítést. Külön veszélyeztetett az elmúlt években szárnyaló indie játékok piaca, hiszen kis költségvetésű és fejlesztői bázisú projektekről van szó. Ráadásul a Protopop Games fejlesztője Twitteren egy ellentmondásra is felhívta a figyelmet: míg az ő kétéves játéka megkapta az ultimátumot, húszéves konzoljátékok szerepelnek a kínálatban. 

Ez egy igazságtalan akadály, mely kiszorítja az indie fejlesztőket a piacról.

A Google az App Store Improvement tavaly novemberi bejelentése után szintén jelezte szándékát a Play Store szigorítására, a versenytársnál azonban egy jóval megengedőbb és rugalmasabb folyamatban gondolkodtak. Az áprilisi bejelentés szerint az Android-verziónként frissülő API-verzió alapján kétéves frissítési múlttal nem rendelkező alkalmazások távoznak a kínálatból. Az API-verzió naprakészsége és az app átültetése az új interfészekbe konkrétabb és egyszerűbb igény a fejlesztők szerint, és a november elsejei határidő is tágabb.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.