:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. március 25. 11:08

Lelki traumák miatt perlik a moderátorok a TikTokot

A Facebookkal kapcsolatban korábban már több ízben terítékre kerülő probléma nem kerüli el a TikTokot sem: jogi úton szeretnének elégtételt venni a moderátorok, akiknek komoly nyomot hagyott mentális egészségén a naponta több ezer extrém és szélsőséges tartalom vizsgálata.

A TikTok két egykori moderátora azzal vádolja a videómegosztó szolgáltatást, hogy nem nyújtott megfelelő pszichológiai támogatást az érzelmileg rendkívül megterhelő munkavégzésükhöz. A felperes Ashley Velez és Reece Young csütörtökön indított szövetségi pert, amelyben csoportos kereseti státuszt kértek a TikTok és a ByteDance anyavállalat ellen.

Velez és Young alvállalkozóként végeztek moderátori munkát a videós platformnak a kanadai Telus International és a New York-i Atrium nevű cégeken keresztül. A benyújtott panasz szerint a TikTok és a ByteDance megsértette a kaliforniai munkaügyi törvényeket azzal, hogy a tartalommoderátorok számára nem biztosította a biztonságos munkavégzés feltételeit, holott azoknak napi rendszerességgel, meghatározott kvóták teljesítésére kötelezve kellett foglalkozniuk extrém és szélsőséges tartalmakkal.

A TikTok ezen felül titoktartási szerződés aláírására kötelezte őket, így jogilag nem volt engedélyezett a látottak megvitatása.

A vádlottak nem tudtak biztonságos munkakörnyezetet biztosítani annak az ezernyi vállalkozónak, akik kapuőrök voltak az alkalmazásba feltöltött szűretlen, undorító, sértő tartalmak, és a több százezer felhasználó közt

-állítja a dokumentum, ami szerint a TikTok is tisztában volt a kockázatokkal, de nem tett érdemi erőfeszítéseket az ügyben.

A két felperes állítása szerint mindegyikük napi 12 órában vizsgálta az extrém zavaró tartalmakat, köztük gyermekek szexuális zaklatását, nemi erőszakot, kínzást, lefejezést, öngyilkosságot ábrázoló videókat. A vizuális szélsőségeken túl a gyűlöletbeszéd és a különféle összeesküvés-elméletek is károsan hatottak a mentális jóllétükre.

tiktok_moderátor_per

Tavaly decemberben egy másik TikTok moderátor, Candie Frazier is benyújtott már hasonló keresetet, de az ügyben azóta nem történt érdemi előrelépés.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az új TikTok-pert ugyanaz a jogi csapat kezeli, akik 2018-ban a Facebook ellen is keresetet adtak be. A történet akkoriban jól zárult: a cég két évvel később peren kívüli egyezség keretében összesen 52 millió dollárt fizetett ki utólagos kártérítésként mintegy tízezer amerikai moderátorának. A cégnek alvállalkozóként dolgozó moderátorok 2018-ban indítottak csoportos keresetet Amerikában, miután munkahelyükön olyan hatásoknak lettek kitéve, amitől általánossá vált körükben a PTSD, vagyis a poszttraumás stressz zavar betegség.

A peren kívüli megállapodás részeként a Facebook továbbá vállalta, hogy jelentős változásokat eszközöl a moderátori munkakörnyezetben, így elsősorban átalakítja azokat az eszközöket, melyekkel a moderátorok a napi munkájukat végzik.

A témával foglalkozik a 2018-ban bemutatott Tisztogatók című film is, ami egyszerre mutatja be a Facebook, a Twitter és a YouTube cégekbe kiszervezett munkatársainak tevékenységét, és nem tesz különbséget a platformok között. Ebben elhangzik többek közt, hogy a moderátoroknak napi 25 ezer, erősen idegrendszert-próbáló tartalom átnézése volt a cél.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.