:

Szerző: Koi Tamás

2022. február 15. 11:11

Újabb felvásárlással erősíti bérgyártói ambícióit az Intel

Nem szegte kedvét az Intelnek, hogy nem jött össze a Globalfoundries-üzlet, a cég lassan de biztosan tovább építgeti a bérgyártó-szegmenst, ezúttal egy kisebb piaci szereplő, a Tower Semiconductor felvásárlásával.

Tovább bővíti bérgyártó-kapacitását az Intel, mely ezúttal akvizíció útján juthat hozzá a piac egy kisebb szereplőjéhez, az izraeli Tower Semiconductorhoz. A felek által kedden bejelentett akvizíció része annak a (dollárban kifejezve) százmilliárdos beruházási stratégiának, mellyel az amerikai chipgyártó igyekszik felvenni a versenyt a piac ázsiai nagyágyúival, a TSMC-vel és a Samsunggal.

A Tower teljes részvénypakettje a mai bejelentés értelmében 5,4 milliárd dollárnyi készpénzért cserélhet gazdát hamarosan, mely csaknem kétmilliárd dollárnyi pluszt jelent a hétfői záróértékhez képest. A Tower felvásárlásával az Intel elsősorban az autóiparban, az orvosi eszközökben és a légijárművekben használt analóg félvezetők gyorsan bővülő szegmensében szerezhet kompetenciát.

tower_semiconductor

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Intel bérgyártói ambíciói kapcsán korábban is világossá tette már, hogy kész akvizíciókkal piacot szerezni magának, jóllehet ennek a tervnek eddig kevés eredménye volt látható. Egyes korábbi pletykák szerint a cég 2021-ben a Globalfoundries menedzsmentjével is leült tárgyalni egy potenciális, akkor 30 milliárd dollár értékűre becsült akvizícióról, ám a Globalfoundries tavaly nyári tőzsdére vitele azt sugallta, hogy a tárgyalások sikertelenül zárultak.

Az Intelnek mindenesetre többek közt a mostani akvizíciós ügylet segítségével is feltett szándéka meghatározó szereplővé válni a bérgyártós piacon, konkurenciát állítva a TSMC-nek és a Samsungnak. Bár a chipgyártó korábban is kínált ilyen szolgáltatást, nagyon kevesen éltek a lehetőséggel.

A vállalatot éppen egy éve vezető Pat Gelsinger ugyanakkor részben a bérgyártásban látja vállalata jövőjét. Ennek oka, hogy a termelési volumen számottevő emelése hozzájárulhat az egyre növekvő kutatási és fejlesztési költségek minél gyorsabb megtérülésében.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.