:

Szerző: Koi Tamás

2022. február 14. 11:25

Jön az Intel bányász-célprocesszora

A Bitcoin-bányászattal járó egyik legégetőbb problémát hivatott megoldani az Intel legújabb fejlesztésű célprocesszora, melyet kifejezetten kriptobányászatra optimalizált a chipgyártó.

A kriptobányászat óriási energiaigénye egyre égetőbb problémát jelent nem csak a bányászfarm-üzemeltetőknek, hanem az energiacégeknek is - többnyire az energiafogyasztással összefüggő környezetterhelésből kifolyólag, de előfordult már, hogy egy-egy lokális áramkimaradásért valamilyen formában a kriptobányász-tevékenység volt felelős. Az Intel most erre a problémára kíván megoldást nyújtani legújabb, rendkívül energiahatékony célprocesszorával.

A cég által csak blokklánc-gyorsítóként emlegetett processzor a vállalat elképzelései szerint a felvett teljesítmény viszonylatában akár ezerszer nagyobb számítási teljesítményt nyújthat majd a hagyományos, többnyire GPU-k által végzett SHA-256 alapú számításokhoz képest.

intel_blockchain_accelerator

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Intel koncepciója nem teljesen új, hiszen az Nvidia jelenleg is rendelkezik kifejezetten kriptobányászathoz dedikált megoldással (Crypto Mining Processor, azaz CMP) - igaz ezek felépítése közel áll a bányászathoz használt videokártyákéhoz, illetve disztribúciójuk is a videokártya-gyártókon keresztül történik.

Az Intel egyelőre nem tett közzé semmilyen technológiai részletet az újonnan érkező célhardverrel kapcsolatban, melynek koncepcióját vélhetően a hétvégén kezdődő Nemzetközi Félvezetőipari Konferencia keretén belül mutatják majd be a nagyközönségnek.

A technológia iránt ugyanakkor máris érdeklődik két iparági nagyágyú, az egyik a Bitcoin-bányászatra specializálódott GRIID Infrastructures, a másik a Twitter egykori alapítójának tulajdonában lévő Block (korábban Square).

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.