:

Szerző: Koi Tamás

2022. február 9. 11:21

Horogra akadt minden idők két legnagyobb kriptopénz-csalója

Minden idők eddigi legnagyobb kriptopénz-csalási, illetve lopási ügyét göngyölítették fel az amerikai hatóságok, adta hírül a hét elején az Egyesült Államok Igazságügyminisztériuma.

Egy 2016-os hackertámadással összefüggésben mai értéken abszolút rekord összegűnek számító kriptopénz-csalást tártak fel az amerikai nyomozóhatóságok az elmúlt hónapokban. Az ügy két vádlottja, egy New York-i házaspár az ügyészség szerint mintegy 4,5 milliárd dollárnak megfelelő Bitcoin illegális birtoklásáért és tisztára mosásáért lehet felelős.

A 34 éves férjet, Ilya Lichtensteint és 31 éves feleséget, Heather Morgant kedden reggel tartóztatták le a rendőrök Manhattenben, éveken át tartó nyomozást követően. Az ügy kulcsmozzanata egy a kriptopénz tisztára mosásához használt dark web hálózat, az AlphaBay 2017-es lekapcsolása volt, ahol Lichtenstein számlájával összefüggésben több gyanús tranzakciót is találtak.

crypto-heather-morgan-23
heather morgan rapperként is ismert volt

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az ügyészség szerint Lichtenstein és Morgan összesen 119754 Bitcon illegális birtoklásával és tisztára mosásával vádolható, mely egy 2016-os Bitfinex-betörés során elvégzett mintegy 2000 tranzakció után került a férj számlájára. Az esemény időpontjában a lopott kriptovaluta értéke még csak 71 millió dollár volt, az árfolyamváltozások révén ugyanakkor ma már 4,5 milliárd dollárra taksálható a teljes mennyiség átváltási értéke.

A házaspár a birtokukba kerülő kriptopénz a legkülönbözőbb módszerekkel mosta tisztára, így az összeg jelentős részét aranyra vagy különböző utalványokra váltották. A hatóságok a rajtaütés során 3,6 milliárd dollár értékben foglaltak le Bitcoint, mely az amerikai igazságszolgáltatás eddigi történelmének legnagyobb fogásának számít.

A két elkövetőt a Manhattani Szövetségi Bíróság a tárgyalás kezdetéig házi őrizetbe helyezte, illetve eltiltotta őket mindennemű kriptopénz-tranzakciótól.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.