:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 22. 12:06

Nagyott nőtt a chiptervezők forgalma

A tavalyi harmadik negyedévhez képest mintegy 45 százalékkal ugrott meg a 10 legnagyobb (gyártással nem rendelkező) chiptervező vállalat forgalma.

Bár a piacon tomboló folyamatos hiány fényében kevésbé meglepő, a növekedés mértéke mellett érdemes megállni: míg a tavalyi harmadik negyedévben 23,2, addig az ideiben már 33,72 milliárd dollár folyt be a 10 legnagyobb, úgynevezett fabless, vagyis saját gyártással nem rendelkező chiptervező kasszájába. A TrendForce által készített lista további érdekessége, hogy az élvonalba már négy tajvani vállalat is befért.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A rangsor élén a Qualcomm áll, amelynek elsősorban a nagy okostelefongyártók 5G iránti növekvő érdeklődése állt, ami tovább erősítette az alkalmazásprocesszoros és a rádiófrekvenciás frontend (RFFE) termékek forgalmát. A tervezőcég IoT részlege a konzumer elektronika, az edge networking, valamint az ipari szektor erősödő keresletéből profitált, melynek hála Qualcomm részlegei közül a legnagyobb, 66 százalékos bevételnövekedést könyvelhetett el. Ezzel együtt a tervezőcég teljes harmadik negyedéves forgalma 7,7 milliárd dollárra nőtt, ami éves szinten 56 százalékos növekedést jelentett.

trendf_top10

A második helyen álló Nvidia továbbra is a játékgrafikus kártyák és az adatközpontos termékek iránti kiugró igényből profitál a legtöbbet: a két részleg éves bevételnövekedése elérte az 53, illetve a 48 százalékot. A bányászat iránti tartósan erős keresletnek és a nagy teljesítményű RTX grafikus kártyákat kitartóan vadászó játékosoknak hála a GeForce-részleg bevétele 148 százalékot nőtt éves szinten, miközben a teljes bevétel pedig 55 százalékkal, 6,6 milliárd dollárra emelkedett.

A harmadik helyen álló Broadcom fő bevételi forrása a hálózati és szélessávú kommunikációs chipek, valamint a tároló- és hídchip (bridge) üzletágakból származott. A járvány miatti hibrid munkamodellek hatására a vállalatok felgyorsítják felhőbe való átállásukat, ami növelte a Broadcom termékei iránti keresletet, így 17% százalékkal 5,4 milliárd dollárra növelte forgalmát a tervezőcég.

A top 10-es rangsorba már négy tajvani vállalat is befért: Az elmúlt egy-másfél évben nagyot nőtt MediaTek a negyedik helyre fért be, hála 43 százalékos növekedésének. A kevésbé ismert, elsősorban kijelzőmeghajtó chiepekt tervező Novatek 84 százalékot növekedve a hatodik helyre fért be. A Realtek neve már ismerősebben csenghet: az ugyancsak tajvani cég nyolcadik lett 1 milliárd dolláros forgalmával. A lista utolsó helyére becsúszó Himax a Novatekhez hasonlóan szintén kijelzőmeghajtókkal foglalkozik, melyekből 421 millió dollár folyt be a harmadik negyedévben.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.