:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 21. 11:50

Intel CEO: kisiklatták az elődeim a céget

Egy friss interjúban beszélt az Intel jelenéről, illetve középtávú terveiről a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Pat Gelsinger szerint az Intel jelenlegi technológiai lemaradása elődjeinek hibás döntéseiből, illetve szakmai inkompeteniciájából ered. Az elnök-vezérigazgató szerint a mérnöki háttér, vagyis a mélyebb műszaki ismeretek hiánya miatt tudott elmenni mellettük a konkurencia. Bár a januárban kinevezett Gelsinger nem említett konkrét neveket, nem nehéz kitalálni, hogy kire (vagy kikre) gondolhatott.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A képzeletbeli lista élén Brian Krzanich állhat. A szakember 2001-től még az újabb gyártástechnológiák bevezetését irányította az Intel üzemeiben. Ezt követően 2003-ban a tesztelési és tokozási terület, 2007-től pedig már a teljes gyártás az irányítása alatt volt. 2011-ben a vállalat operatív igazgatójává nevezték ki, majd pedig ezt követően, 2013 májusában ülhetett át az elnök-vezérigazgatói székbe.

Kinevezés után Krzanich modernizáció címszó alatt jelentősen átalakította az Intelt, ahol ezzel látványosan kisebb fókuszt kaptak a húzótermékek alapját adó különféle mikroarchitektúrális fejlesztések. Az egykori gyárigazgató nagyjából öt évig vezette az Intelt, ahonnan végül 2018 nyarán távozott, miután kibukott, hogy megsértette a cég belső szabályzását, mely a menedzserek számára szigorúan tiltja, hogy viszonyt folytassanak közvetlen beosztottjaikkal.

Krzanich helyét (ideiglenesen) a cég akkori pénzügyi igazgatója, Bob Swan vette át, aki hátteréből adódóan nem rendelkezett mély műszaki ismeretekkel. Ebből adódóan Swan eléggé konzervatívan vezette a vállalatot, miközben az igazgatótanács lázasan kereste utódját. A folyamat szokatlanul hosszúra nyúlt, hisz Gelsinger végül csak az idei év elején, vagyis Krzanich távozása után mintegy kettő és fél évvel tért vissza az Intelhez és vehette át a vállalat vezetését.

Vissza kell szerezni a bizalmat

Gelsinger az interjúban elmondta, hogy az Intelnek vissza kell szerezni az ügyfelek bizalmát. A szakember szerint, ha az egyik partnerüknek egy millió chipet kér hétfőre, a szállítmánynak már vasárnap este a vásárlónál kell lennie.

p_gelsinger

A szakember az Apple PC-s térnyeréséről is beszélt. Gelsinger szerint a cupertinói vállalat nagyon jó munkát végzett a chipfejlesztésben. (A beszélgetés még a múlt héten készült, tehát azelőtt, hogy az M1 Pro és M1 Max chipek, illetve az azokra épülő új MacBook Prók piacra kerültek volna.) Az elnök-vezérigazgató szerint az Intelnek a jövőben annyira versenyképes processzorokat kell gyártania, hogy még az Apple is sutba vágja a saját chipek tervezését.

Gelsinger már nem először beszélt az Apple-ről visszatérése óta. A chipgyártó év elején kinevezett elnök-vezérigazgatója korábban kijelentette, hogy vállalatának a jövőben überelnie kell a "lifestyle company" jelzővel illetett Apple-t. A szakember degradáló jelzője ugyanakkor ehhez már édeskevés lesz. A cupertinói vállalat az elmúlt bő évtizedben nagyon tudatosan építette fel processzortervező részlegét, mely a TSMC élvonalbeli gyártástechnológiájával kombinálva rendkívül ütőképes chipekkel áll elő, évről-évre.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.