:

Szerző: Koi Tamás

2021. október 13. 10:32

Jól ellenállt az Apple a chiphiánynak - eddig

Kénytelen csökkenteni az új iPhone-ok idei évre előirányzott termelési volumenét az Apple, mert egyes beszállítóktól nem érkezik elegendő mennyiségű komponens. Az ok a globális chiphiány, mely eddig alig érintette a cupertinói céget.

Az Apple eddig többé-kevésbé sikeresen ellenállt a szinte összes kapcsolódó iparágat érintő globális félvezetőhiány hatásainak, ám a Bloomberg tudósítása szerint a cég arról tájékoztatta gyártópartnereit, hogy az idei évre tervezett 90 millió iPhone helyett csupán 80 milliót tud legyártatni, mivel nem érkezik elegendő mennyiségű komponens a céghez egyes beszállítóktól.

A tavaly év végén kialakuló félvezetőhiány elsősorban az olcsóbb integrált vezérlőáramkörök termelésére nyomta rá a bélyegét, így a nagy teljesítményű, összetett és modern gyártástechnológiával készülő lapkák (ilyen például az új iPhone-okba kerülő A15 Bionic SoC) esetében eddig sem merültek fel komolyabb ellátási problémák. Az iPhone-ok alaplapján található egyéb célprocesszorok egyes típusainál ugyanakkor már belefutott a cég ellátási problémákba.

a15pcb
az iphone 13 alaplapja (fotó: anandtech)

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A két érintett beszállító a lap forrásai szerint a Broadcom és a Texas Instruments lehet - a két cég számos komponenst gyárt az új iPhone-okba, a kijelző-energiavezérlő áramkörtől kezdve az USB-kapcsolatért felelős áramkörön át egészen a vezeték nélküli kapcsolatokért felelős rendszerek áramhasználatáért felelős lapkákig. 

Az Apple először idén júliusban figyelmeztetett, hogy a globális chiphiány miatt bizonyos Mac és iPad modellek gyártása akadozhat, ezzel együtt a cég óriási vásárlóerejének köszönhetően minden beszállítónál top prioritást kapott, így az új iPhone-ok gyártása teljesen zökkenőmentesen indult, sőt, úgy tűnt, a cég kifejezetten jól áll a kezdeti készletekkel, az új készülékekre 2021-ben nem kell annyit várni, mint akár csak néhány évvel korábban.

Elemzők a fentiek dacára továbbra is arra számítanak, hogy az új iPhone-ok eladására nem gyakorol számottevő hatást a chiphiány, illetve az iPhone 13 széria eladásait tekintve túlszárnyalja majd közvetlen elődjét. Jeff Fieldhack, a Counterpoint Research elemzője szerint a gyártási volumen utólagos korrekciója egyben természetes velejárója lehet a termék piaci bevezetésének, ahol utólagosan változtat a gyártó a rendelési darabszámon.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.