:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 30. 11:26

Rézhiány miatt nőhet az alaplapok és a VGA-k ára

A chiphiány után (vagy mellett) most épp a rézhiány miatt emelkedhet tovább a videókártyát, illetve az alaplapok ára.

A DigiTimes szerint a videókártyákhoz és számítógépes alaplapokhoz szükséges több rétegű, komplex nyomtatott áramkörökhöz is szükséges rézfólia ára sokat drágult az utóbbi időben. A tajvani forrás szerint ezért a gyártók kénytelenek emelni egyes termékeik árát, amit elsősorban a belépőszintű és a középkategóriás modellek árcímkéjében lehet majd könnyebben érzékelni.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A rézfólia ára az alapanyag, vagyis réz világpiaci árfolyamának jelentős növekedése miatt ugrott meg. Míg tavaly decemberben 7755 dollár volt egy tonna réz, addig most 9262 dollár magasságában mozog az ára, amely bő háromnegyed év alatt közel 20 százalékos emelkedést jelent. A jelentős ugrás hátterében a réz elektronikai felhasználása áll, a fémet ugyanis kedvező tulajdonságai miatt széles körben alkalmazzák az iparban.

giga_c_j

A forrás szerint a megmunkált, hengerekbe rendezett rézfólia ára nagyobb mértékben, mintegy 35 százalékkal ugrott meg. Ennek oka, hogy az alapanyag, vagyis a réz mellett a megmunkáláshoz használt energiahordozó (földgáz), valamint egyéb kiadások is emelkedtek az elmúlt hónapokban. Emiatt egy 0,0005 inch (0,0127 mm) vastag, illetve 12 inch (~0,3 méter) széles és 1200 inch (~30,5 méter) hosszú fólia piaci ára már 423 dollárnál jár.

A bonyolultabb nyomtatott áramkörökbe viszonylag nagy mennyiségben kerül réz. A komplexebb alaplapok és videókártyák már akár 8-12 rétegűek is lehetnek, melyeket vékony rézfóliával választják egy egymástól. Egy csúcskategóriás alaplap NYÁK-jában akár 200 gramm rézfólia is lehet, ami a jelenlegi árak mellett már önmagában 50-60 dolláros költséget jelent a gyártóknak.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.