:

Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 22. 10:10

Tisztáznia kell magát a VIP-k miatt a Facebooknak

Választ követel a Facebook Ellenőrző Bizottsága (Oversight Board) arra, hogy a cég pontosan milyen kritériumok mentén kezeli a kiemelt, VIP-fiókok által megosztott tartalmait a közösségi platformjain.

Kedden arra kérte a Facebookot önkéntes alapon felügyelő Ellenőrző Bizottság a közösségi óriást, hogy adjon világos magyarázatot arra, pontosan milyen kritériumok mentén kezeli a kiemelt fiókok kezelői által feltöltött tartalmakat a hozzá tartozó platformokon, így különösen a Facebookon és az Instagramon. A megkeresés egyenes folyománya annak a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot kiváltott írásnak, mely a The Wall Street Journal hasábjain arról szólt, hogyan kivételeznek a Facebook moderátorai csaknem hatmillió kiváltságos felhasználóval. 

A lap által hivatkozott, a cég által használt XCheck vagy cross check program lényege eredetileg az volt, hogy az ilyen, "védett" személyek által kiposztolt, kifogásolt tartalmakat nem a külsős moderátori csapat, hanem a Facebook házon belül értékelte majd tette meg a szükséges lépéseket.

zuck_oversight

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A tudósítás szerint ugyanakkor az ilyen VIP-k által feltöltött, kifogásolható, illetve konkrétan a felhasználói feltételekbe ütköző, más felhasználók által jelentett tartalmak 90%-át valójában soha nem látta semmilyen moderátor.

A The Wall Street Journal cikkében a Facebook által a tavaly éppen a hasonló esetek feltárására, kivizsgálására létrehozott Ellenőrző Bizottság azt nyilatkozta, hogy korábban többször is kérte az oldal üzemeltetőit, hogy tegyék teljesen transzparenssé a moderációs alapelveiket. A szervezet keddi nyilatkozata szerint ugyanakkor a Facebook az eddigi esetekben e téren nem volt együttműködő.

A Facebook válaszában közölte, a napokban minden részletre kiterjedő tájékoztatást ad az Ellenőrző Bizottság számára, az ügy azonban ezen a ponton még korántsem biztos, hogy lezárul, a lap szerint ugyanis az általa megszerzett belsős jelentés iránt egyaránt élénken érdeklődik a Kongresszus és az Amerikai Tőzsdefelügyelet.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.