Szerző: mz

2000. november 16. 21:06

PalmOS vs. PocketPC

Folytatódik a Palm és a Microsoft harca: mindkét cég szeretne a PDA piac domináns szereplője lenni. Pontosabban a Palm már jelenleg is domináns, a Microsoft pedig a maga 10 százalék alatti részesedésével pedig egyelőre inkább akar... Természetesen mindkét cég úgy véli, hogy saját elképzelése az egyetlen értelmes jövőkép a kéziszámítógépek területén.

A Palm egy vezetője úgy nyilatkozott, hogy ugyan a Palm hatalmas népszerűségnek örvend az egyéni felhasználók körében, a Microsoft Pocket PC rendszere inkább a vállalati piacon lehet sikeres - majd amikor a vállalatok is felismerik a PDA-k előnyeit és potenciális felhasználási területeit. Egyes vélemények szerint a PalmOS és a Pocket PC hasonlóan viszonyulnak egymáshoz, mint egy Volkswagen és egy BMW.

Érdekes hasonlat, hogy ha az ember kempingezni indul, nem szeretné feladni megszokott kényelmét: szeretne egy hűtőt, saját ágyat, olvasólámpát és lábtartót - aki lakókocsival utazik, annak mindez elérhető, aki viszont sátorral túrázik, az hamar megérzi a hátizsák súlyát, és csak a legszükségesebbeket cipeli magával. Hasonlóképpen a Palm felfogása szerint egy kis súlyú, zsebben elférő készüléket kell magunkkal hordani. Igaz, hogy egy PocketPC-s készülék is elfér a zsebben, de alaposan lehúzza azt - a szemléltetés eszköze egy iPaq Pocket PC volt.

A Microsoft képviselője szerint a bemutató alkalmával meg kellett volna mutatni a PalmOS és a Pocket PC képernyőjét is. Ugyanis a Palmok spártai egyszerűségével ellentétben a Microsoft rendszerével futó gépek multimédiás tartalmat tudnak megjeleníteni, további bővítmények nélkül alkalmasak internetezésre vagy mp3 hallgatásra.

Igazából a vitát teljesen értelmetlennek tartom: a két rendszer teljesen eltérő igényeket szolgál ki, teljesen más piaci szegmensen lehet sikeres. Mindenki vásároljon olyan PDA-t, mely neki megfelel: határidőnapló helyett jó választás egy Palm, multimédiás szórakoztatást és szövegszerkesztőt pedig a Pocket PC biztosíthat.

a címlapról