:

Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 10. 12:03

Európa az FWA-piac egyik melegágya

A mobiltávközlés egyik lényeges szegmensét tekintve Európa továbbra is élen jár - egy felmérés szerint a legtöbb fix bekötésű vezeték nélküli kapcsolat ezen a kontinensen található.

A távközlésben a mobil- és a vezetékes technológia mindig is kéz a kézben járt, ám az ütemes mobilhálózati fejlesztéseknek köszönhetően lényegesen kisebb szerep juthat a vezetékeknek a közeljövőben az otthoni és irodai internetelérésben. Ennek oka, hogy rohamosan terjednek a fix bekötésű vezeték nélküli elérések, vagyis az angol Fixed Wireless Access elnevezésből eredő FWA-kapcsolatok.

Az Ericsson idén tavasszal ötödik alkalommal mérte fel a szolgáltatók FWA-termékkínálatát és a használati szokásokat világszerte. A kutatásból kiderült, hogy a pandémia miatt felgyorsult digitalizáció ezt a piacot sem hagyta érintetlenül, különösen miután a távoli munkavégzés és tanulás bizonyos régiókban, kistérségekben elképzelhetetlen az FWA-alapú infrastruktúra nélkül. A vizsgált 311 szolgáltatóból 224-nek szerepel már a kínálatában valamilyen FWA-alapú termék, mely fél év alatt 12%-os bővülést jelent, miközben az elmúlt két évben több mint a duplájára nőtt az ilyen termékek piaca.

A fix telepítésű vezeték nélküli eléréseken keresztül rendszerint több készülék (PC, okostelefon, tablet stb.) csatlakozik az internetre, ezért ezeknél a hálózati kapcsolatoknál elengedhetetlen a stabil, nagy sávszélességet biztosító rádiós közeg. Nem véletlen, hogy az FWA-szegmens zászlóvivői azok a szolgáltatók, melyek már elindították a kereskedelmi 5G-s hálózatukat és ennek segítségével a modern vezetékes elérésekkel összemérhető paraméterekkel rendelkező vezeték nélküli kapcsolatot képesek nyújtani ügyfeleik számára. Az Ericsson felmérése szerint az 5G-s kereskedelmi hálózattal rendelkező szolgáltatók 87%-a kínál FWA-alapú csomagokat, míg a legfeljebb 4G-s hálózatot üzemeltető operátoroknál ez az arány mindössze 62%.

fwa_eric_21q1
az FWA-elérést biztosító szolgáltatók régiónkénti aránya (forrás: Ericsson)

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A régiós szintű összesítést tekintve jól látszik, hogy a fix elérést kiváltó vezeték nélküli kapcsolatok kínálata a piaci szereplők számától és a népsűrűségtől egyaránt függ. A legtöbb FWA-alapú terméket Nyugat-Európában találni, ahol a szolgáltatók több mint 93%-a kínál ilyen megoldást, Közép-Európa 84%-kal a második, Észak-Amerika pedig 80%-kal a harmadik helyet foglalja el a rangsorban, míg az egyébként hagyományosan fejlett infrastruktúrával rendelkező ázsiai térségben a lakosság magas városi koncentrációja miatt kevéssé van tere ennek a megoldásnak.

Ahogy a mobilos adatforgalom évről-évre jelentős mértékben nő, úgy emelkedik az FWA-terület adatforgalmi hozzájárulása is – derül ki az Ericsson kutatásából. Míg 2020 végén a teljes, globális adatforgalom 15%-át adta becslések szerint körülbelül 60 millió FWA-elérés, addig 2026-ra az ilyen kapcsolatok száma 180 millióra nőhet, részesedésük pedig a teljes, globális mobil adatforgalomból elérheti majd a 20%-ot, ami nagyjából 64 exabyte-nak (64 milliárd gigabájtnak) felel meg.

Az FWA-bekötések globális terjedésének további táptalajt biztosíthat, hogy a következő években újabb frekvenciatartományokat szabadítanak fel és értékesítenek az 5G hálózatok számára. Ezek során a már kifejezetten az FWA-topológiához illeszkedő, milliméteres hullámhosszú frekvenciasávok kerülhetnek a szolgáltatók használatába, melyek a hálózati fejlesztéseknek köszönhetően a legmodernebb rádiós eszközökkel, a korábbi néhány száz méteres hatótávolságot jelentősen felülmúlva, akár több kilométeres távolságba is képesek nagy sávszélességű elérést biztosító jelet sugározni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.