:

Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 2. 10:39

A 4iG első embere szerint létrejön a Digi-üzlet

Nagy eséllyel nem jut a T-Systems felvásárlási kísérletének sorsára a Digi tavasszal bejelentett akvizíciós szándéka, legalábbis a vevő, a 4iG Nyrt. első embere bizakodó.

Egyre nagyobb esély van rá, hogy az eredeti forgatókönyvnek megfelelően lezajlik a 4iG Nyrt. és a Digi Távközlési Kft. tulajdonosa közt idén tavasszal kötött előzetes megállapodás alapján létrejövő akvizíciós üzlet, melynek részeként az RCS&RDS konzorciumhoz tartozó, több százezer vezetékes és mobil ügyféllel rendelkező magyar távközlési cég a 4iG tulajdonába kerül - majd egy nemrég bejelentett megállapodás értelmében apportálódik az Antenna Hungáriába.

NEM LESZ ÚJABB KUDARC

A felvásárlással kapcsolatos tervekről, illetve esélyekről eddig nem nyilatkozott publikusan egyik érintett sem, ám Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója a HVG360-nak adott tegnapi interjújában a lap kérdésére részlegesen érintette a témát.

jaszai-gellert-441908-444556
jászai gellért (forrás: portfolio)

Az interjúban Jászait egyebek mellett a T-Systems üzlet 2019-es meghiúsulásáról is kérdezték, melyet követően egyébként a cég - jelentős részben az állami megrendeléseknek köszönhetően - az azóta eltelt időszakban megötszörözte a forgalmát. Jászai szerint ugyanakkor a Digi esetében más kimenetele lesz a tárgyalási, döntés-előkészítési szakasznak:

Nézze, minden tranzakció hordozhat kockázatokat, előre nem látható buktatókat. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az ősz első felében ez a történet másként zárul majd.

-válaszolte Jászai egy kérdésre, hozzátéve, hogy mivel mindkét vállalat tőzsdei cég, részleteket csak a folyamat végén árulhat el.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Azt, hogy a Digi Távközlési Kft. a 4iG, illetve az állammal kötött augusztus végi megállapodás értelmében annak újonnan formálódó, állammal közös tulajdona, az Antenna Hungária részévé válik még a 2022-es választások előtt, gyakorlatilag az egész szakma kész tényként kezeli. A HWSW által megkérdezett piaci bennfentesek szerint az RCS&RDS-t irányító erdélyi magyar vállalkozó, Teszári Zoltán az elmúlt évek kormányzati intézkedéseinek - illetve részben saját menedzsment-szemléletének - köszönhetően mostanra kényszerhelyzetbe került, elsősorban az óriási forrásokat felemésztő, ugyanakkor teljesen ellehetetlenített mobilhálózati ambíciókkal összefüggésben.

A saját mobilhálózatát 2019-ban elindító Digi mára az ország lakosságának jelentős részét eléri becslések szerint mintegy kétezer saját bázisállomásával, a szűkös frekvenciakeret miatt ugyanakkor a növekedési potenciál jelentősen behatárolt, illetve önerőből nem valósítható meg a teljes, országos lefedettség. A működési modell ezzel pedig - legalábbis a jelenlegi árszinten - hosszabb távon fenntarthatatlanná válik.

ZÁRT AJTÓK NYÍLHATNAK

Ha a 4iG ajánlatát a tulajdonosok elfogadják, a Digi fent említett problémái a várakozások szerint lényeges mértékben enyhülhetnek majd valamilyen formában, ahogy az új tulajdonos előtt számos, korábban zárt ajtó vélhetően könnyen kinyílik majd.

Piaci várakozások szerint az akvizíciós stratégia következő lépése a jelenleg a cseh PPF Csoport irányítása alatt álló Telenor Magyarország, és/vagy a mobilhálózatot üzemeltető infrastruktúra cég, a CETIN Hungary többségi tulajdonának megszerzése lesz - itt fontos megemlíteni, hogy a két cég 25%-a gyakorlatilag már most is a 4iG kezében van az Antenna Hungária irányításának megszerzése révén, azaz a kontrollhoz csupán további 26%-nyi tulajdonrészt kell szerezni a távközlési szuperholdingnak.

Ha a Telenor és a CETIN tulajdonosi szerkezete mégsem változik, a 4iG-nak, illetve az Antenna Hungáriának még akkor is megvan a lehetősége arra, hogy haszonbérleti szerződést kössön bizonyos frekvenciablokkokra valamelyik jogosult szolgáltatóval, ezzel mobilszolgáltatását megerősítse - itt a szinergia-hatás miatt ismét a Telenor lehet a potenciális partner, mely egy esetleges frekvenciahasználat-átruházási (haszonbérleti) megállapodásért cserébe előnyös feltételekkel vehetné igénybe a 4iG-AH vezetékes infrastruktúráját, illetve hálózatüzemeltetési, gerinchálózati szolgáltatásait.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.