:

Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 26. 11:08

Alakul a brit-transzatlanti adatcsere-egyezmény

A brexit utáni időszak transzatlanti gazdasági kapcsolatainak felpörgetését várja az Egyesült Királyság kormánya a nagyobb tengerentúli piacokkal formálódó adatcsere-egyezménytől.

Új adatcsere-egyezményt kíván kötni nagyobb tengerentúli partnereivel, így elsősorban az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és Új-Zélanddal valamint Dél-Koreával az Egyesült Királyság - jelentette be a Johnson-kabinet digitális ügyekért felelős minisztere csütörtökön. Az egyezménytől a brexit-utáni éra külgazdasági tevékenységének felpörgetését várja a kormányzat.

A minisztérium közleménye szerint a hasonló adatcsere-egyezmények célja, hogy a határokon át nyúló tevékenységet folytató vállalkozásoknak ne kelljen egyenként jelentős költségekkel járó megfelelőségi intézkedéseket tenniük annak érdekében, hogy brit állampolgárok személyes adatait külföldön kezeljék.

oliverdowden
oliver dowden (fotó: getty images)

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hasonló célt szolgált az Egyesült Államok és az EU közt létrejött, majd később hatályon kívül helyezett Safe Harbor és Privacy Shield egyezmény is, ám a brexitet követően a britekre már nem vonatkoztak az uniós transzatlanti megállapodások.

Oliver Dowden miniszter az egyezmény kapcsán kijelentette, annak létrehozása együtt jár a brit adatvédelmi törvények aktualizálásával, melyet a "józan ész alapján" kell elvégezni, nem azzal a céllal, hogy a végeredmény egy rutinszerű kattintgatási folyamat legyen - utalt a miniszter burkoltan az EU-ban kötelezően használt sütielhelyezés-hozzájárulási nyilatkozatokra.

A britek és az EU egyébként már korábban megegyeztek, hogy az unióból tavaly év végén kilépett ország és az EU közti adatcsere érdemi változtatások nélkül folytatódhat. A Bizottság idén júniusban zárta le az erről szóló megfelelőségi eljárást, melynek köszönhetően több ezer, Nagy-Britanniában és az EU-ban egyszerre működő vállalkozás lélegezhetett fel.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.