:

Szerző: Koi Tamás

2021. július 27. 09:03

2025-től Qualcomm chipeket is gyárt az Intel

Komolyan gondolja a szerződéses bérgyártás felfuttatását a legnagyobb amerikai chipgyártó, az Intel, mely hétfőn első két nagy vásárlóját is bejelentette. A vállalat 2025-től a Qualcommnak és az Amazonnak is gyárt majd processzorokat, melyek a cég szerint olyan gyártástechnológiával készülhetnek, melyek mindenben felveszik a versenyt a riválisokkal.

A Qualcomm és az Amazon számára is gyárt majd félvezetőket az Intel 2025-től, ezzel máris megvan a legnagyobb amerikai chipgyártó kialakítás alatt lévő bérgyártó-üzletágának első két nagy ügyfele - jelentette be a cégvezetés hétfőn. A cég a várakozások szerint ezzel néhány éven belül felzárkózik ázsiai riválisaira, elsősorban a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company-hoz (TSMC) és a Samsunghoz.

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy a bejelentésnek lehet-e köze ahhoz a pletykához, melyet a The Wall Street Journal szellőztetett meg július közepén. A lap értesülései szerint az Intel a GlobalFoundries bérgyártó felvásárlására készül, a források úgy tudják, a 30 milliárd dolláros üzlet célja éppen az, hogy a processzorgyártó bérgyártói törekvéseit segítse.

intel_foundry

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A WSJ által megszellőztetett pletyka annak fényében nem meglepő, hogy az Intel feltett szándéka meghatározó szereplővé válni a bérgyártós piacon, konkurenciát állítva a TSMC-nek és a Samsungnak. Bár a chipgyártó korábban is kínált ilyen szolgáltatást, nagyon kevesen éltek a lehetőséggel.

Az Intelt év eleje óta vezető Pat Gelsinger ugyanakkor részben a bérgyártásban látja vállalata jövőjét. Ennek oka, hogy a termelési volumen számottevő emelése hozzájárulhat az egyre növekvő kutatási és fejlesztési költségek minél gyorsabb megtérülésében.

Egyelőre arról sem árult el részleteket az Intel, hogy a Qualcommal és az Amazonnal kötött üzlet mekkora termelési volument köt le és milyen potenciális árbevétellel kecsegtet. Pat Gelsinger, a vállalat vezérigazgatója a bejelentés során mindössze annyit közölt, hogy az Intel a Qualcomm egy "meghatározó" mobilplatformja számára végez bérgyártást, illetve a két cég szoros stratégiai együttműködésre lép. 

A saját gyártósorokkal nem rendelkező Qualcommnak mindenesetre nem az Intel (lesz) az egyetlen stratégiai partnere, a cég ugyanis szinte az összes nagyobb bérgyártóval gyártat különböző célra használt félvezetőket (rendszerchipek, célprocesszorok), sőt, akár azonos típusú Qualcomm chipek is készülnek adott esetben más-más gyártóknál.

Az Amazon ezzel együtt elemzők szerint vélhetően csak a "csupasz" chipek tokozását rendeli majd meg az Inteltől.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.