Szerző: HIRDETÉS

2021. július 26. 13:33

Nagyvállalati konténerizáció pofon egyszerűen

A digitális transzformáció, azaz a modern üzleti igényeknek való megfelelés jellemzően rendkívül költségigényes beruházás a vállalatok számára. Az átalakuláshoz szükséges új infrastruktúra, vagyis a hardver, illetve azokon futtatott szoftverek súlyos kiadásokat róhatnak a büdzsére.

A megváltozott felhasználói és ügyfél szokásokhoz, valamint a felgyorsult fejlesztési tempóhoz ugyanakkor minden vállalatnak alkalmazkodnia kell, elkerülve az esetleges versenyhátrányt. Bár válaszként sok cég számára vonzónak tűnhet a publikus felhő, illetve annak egyes előnyei, ez a lehetőség számos informatikai problémára nem jelent megfelelő megoldást.

A publikus felhő hátrányairól viszonylag ritkán esik szó, habár ezek között ott szerepel az informatikai környezet komplexitásának növekedése és - eltérő szerkezetben ugyan, de gyakran - költsége is, nem beszélve arról, hogy sokszor a biztonsággal, törvényi megfeleléssel összefüggő aggályok, követelmények is átugorhatatlan akadályt jelenthetnek. A HPE Greenlake ezekre is megoldást jelent, a szolgáltatás ugyanis a publikus felhőre jellemző előnyöket hozza el a házon belüli, helyben telepített adatközpontokba - megfejtést kínálva a szükséges teljesítmény kontra költségoptimalizálás problémájára.

A Greenlake egyik óriási előnye a saját infrastruktúrával szemben, hogy a komplett adatközponti rendszer felállítása nem igényel nagy kezdőbefektetést. Szolgáltatását 3-5 évre szóló előfizetéses, havidíjas modellben kínálja a HPE, illetve annak partnere. Ennek köszönhetően az infrastruktúra modernizációhoz szükséges súlyos összegeket a vállalat a növekedés szempontjából igazán fontos innovációra és egyéb különféle üzleti előnyök kovácsolására tudja fordítani, mindvégig fő tevékenységére fókuszálva. Nem szükséges évekre előre tervezni, jóslásokba bocsátkozni a vállalat jövőbeli informatikai igényeire vonatkozóan, a pénzügy jól kalkulálható havi kiadással dolgozhat.

enterprise-container

A Greenlake-et választva az ügyfél tipikus igényeire méretezett - ám jellemzően 10-20 százalék, előre betervezett teljesítménytöbblettel bíró - infrastruktúra a megrendelő saját telephelyén áll munkába. Az extra kapacitása ára ráadásul addig nem jelenik meg a kiadási oldalon, amíg ahhoz nem nyúlt az előfizető valamely üzleti szolgáltatása. Abban a pillanatban, hogy az ügyfél meghaladja az alapinfrastruktúra lehetőségeit, azonnal és zökkenőmentesen hozzáfér a tartalékhoz, vagyis a rendszer gyorsan és rugalmasan bővül. Ennek köszönhetően az infrastruktúra pontosan méretezetté válik.

A HPE GreenLake előfizetéses modellje tehát nem csak a magas induló költségeket spórolja meg az ügyfél számára, hanem rugalmas bővíthetősége révén kiszámíthatóságot és biztonságot is nyújt. Elkerülhető az erőforrások kifutásának üzleti kockázata, miközben bővítésük felhőszerűen egyszerűvé, lépcsőzetesen skálázhatóvá válik. A kihasználtság folyamatos monitorozása megkönnyíti a bővítési igény előrejelzését és mértékének meghatározását. Továbbá megszűnik a túlméretezett infrastruktúra problémája, azaz a pazarlás is, hiszen induláskor elegendő csak az aktuális fogyasztáshoz igazítani a leendő infrastruktúrát – az említett tartalékkal.

A fogyasztásalapú konstrukció elsősorban a fejlődő szervezetek számára ideális. A folyamatosan növekvő vállalatok ugyanis jellemzően nem tudnak olyan jó becslést adni a jövőben várható erőforrás igényekre, mint amennyire pontosan kiszolgálhatóak a meglévő IT szükségletek a rendkívül rugalmas HPE GreenLake révén. Végül, de nem utolsó sorban a szolgáltatásnak hála jelentősen egyszerűsödik az üzemeltetés, nagyban csökkentve a rettegett "shadow IT" (árnyékinformatika) felbukkanásának lehetőségét.

A Greenlake több különféle megoldást kínál. A portfólió két legkomplexebb tagja a Greenlake for Private Cloud és a Greenlake for Container. Ezek lényege, hogy az ügyfél egy olyan havidíjas rendszerben számlázott infrastruktúrát kap, melynek a hardveres infrastruktúrán felül a komplett szoftveres stack, illetve az azt kiszolgáló Morpheus Orchestration portál. A megoldás hasonlít az egyszerű és jól ismert nagy felhős szolgáltatásokhoz, amelyekben a felhasználó magának tud virtuális gépet vagy konténert létrehozni, melyek használata ugyancsak felhasználás alapján történik.

Konténerizáció pofon egyszerűen

A HPE hardveres infrastruktúrája mellett a GreenLake másik alappillérét a VMware Cloud Foundation (röviden VCF) nyújtja. A VCF termékcsalád a VMware által kínált, szoftveresen definiált adatközponthoz szükséges komponenseket (vSphere, Virtual SAN, NSX, és SDDC Manager) foglalja magában, illetve az automatizált kialakítást, telepítést, valamint a napi üzemeltetést teszi lehetővé. A VMware Cloud Foundation egyes szoftveresen definiált komponenseinek hála jelentősen felgyorsítható az adatközpontok tervezése és méretezése.

A VMware által kínált SDDC Manager automatizátora, illetve a validált tervezési útmutató segítségével rendkívül egyszerűen és gyorsan kialakítható a komplex adatközponti infrastruktúra. A VCF több tucat (50-70) alapvetően manuális lépést képes automatizáltan elvégezni ahhoz, hogy minél rövidebb idő alatt felálljon a komplett, végponttól végpontig terjedő szoftveresen definiált adatközpont. A VMware Cloud Foundation segítségével, valamint a megfelelő hardveres előfeltételek teljesülésével szokatlanul egyszerűen és gyorsan, akár néhány hét alatt üzembe helyezhető egy kvázi nulláról összeállított adatközpont.

A VMware Cloud Foundation előnyei ezzel ugyanakkor még messze nem érnek véget. A főkomponensként jelenlévő vSphere-nek hála a VCF integrált nagyvállalati Kubernetes megoldást is kínál Tanzu néven. A Tanzu az upstream Kubernetes módosítások nélküli, VMware által automatizált, dokumentált, illetve tesztelt variánsa. Használatbavétele rendkívül gyors és egyszerű, a VCF-ben mindössze néhány kattintással leprovizionálható. Az üzemeltető egy a már ismert vSphere-rel megegyező felületet kap, miközben az alkalmazásfejlesztő a jól megszokott, sztenderd kubectl parancssoros eszközben dolgozhat. A Tanzunak hála ezzel nagyságrendekkel kisebb üzemeltetési képzés szükséges ahhoz, hogy a vállalat a konténerizáció útjára léphessen.

Az üzemeltetők így olyan konszolidált, teljesen hibrid környezethez jutnak, amelyben egy időben felügyelhetik a modern és a hagyományos alkalmazásokat. A virtuális gépek mellé konténereket helyezve használható a régi és az új környezet, így a szervezetek fokozatosan modernizálhatják munkafolyamataikat, minden alkalmazáshoz az éppen megfelelő megoldást vehetik igénybe – optimalizálva ezzel az infrastruktúrájuk teljesítményét és költségeit.

A Tanzu a Kubernetest megalkotó három szakemberből kettő, Joe Beda és Craig McLuckie munkájának köszönhető. A két fejlesztő 2016-ban alapította meg a Heptiót, amely konténer orkesztrációs fejlesztésekre szakosodott. A céget két évvel később a VMware vásárolta fel, amely többek között ennek köszönhetően már a harmadik helyen áll Kubernetes contributorok listáján. Ez irányú, erős konténeres kompetenciáját kihasználva fejleszti többek között a Tanzut, illetve teljes konténerizációs portfólióját a VMware.

Kizárólag megfelelő kompetenciájú partnerrel

Bár a Greenlake, illetve az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások számos előnnyel kecsegtetnek, mindezek eléréséhez elengedhetetlen előfeltétel, hogy kellő körültekintéssel, megfelelő kompetenciájú partner végezze el az igények, illetve az erőforrások pontos felmérését. A GreenLake előfizetéses modellje ugyanis csak a kellő szakértelemmel rendelkező rendszerintegrátor segítségével képes az igényekhez minden pillanatban alkalmazkodó, költséghatékony és tervezhető infrastruktúrát nyújtani.

04:56
 

NTT Magyarország bemutatkozás

Még több videó

Az NTT Magyarország a HPE és a VMware stratégiai partnereként mindkét cég portfóliójában hatalmas kompetenciával rendelkezik. Ennek köszönhetően a különféle VMware termékek többségét képes lefedni, legyen szó klasszikus adatközponti virtualizációról, hálózatvirtualizációról, vagy épp automatizációról. Az NTT Magyarország bármely nagyvállalat legtöbb IT-s (vagy ahhoz kapcsolódó) igényére képes választ adni, a különféle adatközponti megoldásoktól kezdve az IT securityn keresztül egészen a telekommunikációs szolgáltatásokig. Az NTT teljes körű szolgáltatást nyújt, azaz a konzultáció és a tanácsadás mellett a tervezést és a kivitelezést, illetve az üzemeltetési feladatok is ellátja, szükség esetén akár a gyártók, vagyis a HPE és a VMware bevonásával.

[A HPE megbízásából készített, fizetett anyag.]

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról