:

Szerző: Koi Tamás

2021. június 7. 10:06

Új lehetőségek sora érkezhet az 5G-s hanghívással

Sikerrel zárultak a Deutsche Telekom égisze alatt zajló, multivendor környezetben kialakított VoNR-tesztek, melyek az 5G-s hálózatokon keresztüli hanghívás működését hivatottak vizsgálni, demonstrálni. A tesztkörnyezetben részt vevő gyártók szerint az 5G-vel egy sor olyan új funkció érkezhet, mely a hagyományos hanghívást kiegészítve kihasználja a hálózatok mai mércével mért óriási kapacitását.

Múlt héten sikerrel lezajlottak az első, multivendor környezetben végzett Voice over New Radio, azaz VoNR tesztek a Deutsche Telekom varsói technológiai központjában, ezzel a német cégcsoport a világon elsőként alakított ki olyan, 5G-s hanghívásra alkalmas környezetet, melyben jelenleg kereskedelmi forgalomban elérhető berendezések működtek együtt.

Az 5G-re alapozó VoNR technológia az előző generációs, 4G-re épülő VoLTE rendszerhez hasonlóan kristálytiszta hangminőséget ígér, ám ezen felül jóval több, potenciális felhasználási lehetőséggel toldja meg a még ma is nélkülözhetetlennek számító hagyományos hanghívást.

A lengyelországi 5G SA (standalone) hálózaton futó VoNR tesztekhez az Ericsson biztosította az 5G-s maghálózatot, az adatalapú hangátvitelhez nélkülözhetetlen IP Multimedia Subsystem (IMS) oldalt pedig a finn Nokia szállította. A teszthívásokat egy VoNR-támogatással rendelkező, kereskedelmi forgalomban is elérhető Xiaomi Mi 11 Lite 5G-vel, egy Samsung Galaxy S21-gyel és egy Qualcomm referenciakészülékkel végezték.

tim_hoettges_5g
timotheus hoettges, a deutsche telekom vezérigazgatója (fotó: eP)

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ahogy a VoLTE esetében, úgy VoNR-nél is a technológia egyik legfontosabb sajátossága, hogy az úgynevezett áramkörkapcsolt rendszerekkel (2G és 3G alapú hanghívás) szemben a hang- és adatszolgáltatás párhuzamosan működhet egymás mellett. A VoNR hálózatokban rejlő jelentős kapacitástöbblet azonban a Deutsche Telekom szakemberei szerint olyan, a hagyományos hanghíváson túlmutató területekre kiterjedő szolgáltatások, applikációk bevezetését, támogatását segíti elő, mint a többrésztvevős videokonferencia, vagy a különböző AR/VR szcenáriók.

A VoNR megjelenése ugyanakkor egyelőre ezzel együtt sem minősül akkora előrelépésnek a mobiliparban, mint a VoLTE szélesebb körű bevezetése, mely a teljesen IP-alapúvá váló kommunikációnak köszönhetően számottevő mértékben növelte a 4G-s mobilhálózatok működésének hatékonyságát, ezzel hozzájárulva, hogy az operátorok nagyobb kapacitást biztosítsanak az adatszolgáltatások részére, illetve kivezessenek olyan, mára elavultnak számító technológiákat, mint az UMTS rendszerek.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.