:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 2. 14:01

Gelsinger: még évekig kitarthat a chiphiány

A félvezetőipar mellett a globális gazdaságot is egyre inkább érintő chiphiányról beszélt computexes keynote-jában Pat Gelsinger. Az Intel elnök-vezérigazgatója szerint nem létezik gyors megoldás a problémára.

A félvezetőpiac legnagyobb vállalatát vezető Gelsinger szerint az iparágnak még évekre lehet szüksége, hogy alkalmazkodni tudjon a hirtelen megugrott igényekhez. A veterán elnök-vezérigazgató szerint a felhős szolgáltatásokra, az 5G-re, a különféle gépi tanulásos megoldásokra, valamint az edge computingra szinte egyidőben ugrott meg látványosan a kereslet. Mindez váratlanul érte a félvezetőpiac szereplőit, amelyek alapos prognózisokkal, több évre előre igyekeznek meghatározni a várható piaci igényeket.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Bár Gelsinger szerint vállalata az elmúlt pár évben sikerrel duplázta meg gyártókapacitását, ez sem volt elég az elmúlt hónapokban kilőtt kereslet kielégítéséhez. Jelenleg a házon beül előállított lapkákból nincs különösebb hiány, a termékek összeállításához nélkülözhetetlen egyéb komponensekből azonban szűkös az ellátás. Ahogy az Intel egy másik szakembere a közelmúltban rávilágított, most épp a chipek összeállításához elengedhetetlen tokozás (vagy más néven szubtrátum) szűkös ellátása okozza a legnagyobb problémát.

43:50
 

COMPUTEX Opening Keynote by Intel – Innovation Unleashed

Még több videó

Az Intel ezeket különféle beszállítóktól szerzi be, és bár a több évtizedes partnerségnek, illetve a tetemes volumennek hála magas prioritást élvez, a jelenlegi helyzetben még ez sem elég. Gelsinger ezért a komplett iparágat arra kéri, hogy igyekezzen minél gyorsabban felnőni a feladathoz. A szakember együttműködésre szólít fel, a jelenlegi helyzet ugyanis a a globális gazdaságot is fenyegeti. Erre jó példa, hogy az autógyártásba is begyűrözött a hiány.

Gelsinger vállalatával igyekszik jó példaként szolgálni. Partnereivel az Intel többek között épp azon dolgozik, hogy a Vietnámban található szubtrátumgyár kapacitását mihamarabb magasabb szintre emeljék. Az elnök-vezérigazgató szerint ennek hála még idén több millióval nő a termelés volumene. Végül, de nem utolsó sorban az Intel IDM 2.0 (Integrated Device Manufacturing) stratégiáját emelte ki a szakember, mellyel vállalata a komplett ellátási láncot képes mikromenedzselni, ezzel pedig dinamikus(abb) választ adni a gyorsan változó piaci igényekre.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.