Szerző: Koi Tamás

2021. március 29. 09:39

A magyar távközlési piacot is érinti a leggazdagabb cseh halála

Szombaton életét vesztette Csehország leggazdagabb embere, Petr Kellner, aki a régióban több jelentős befektetéssel is rendelkezett - többek közt ő volt a Telenor Magyarország mellett számos régiós távközlési szolgáltató tulajdonosa.

Szombaton az Egyesült Államokban helikopterbalesetben életét vesztette a leggazdagabb cseh vállalkozó, Petr Kellner, aki a kelet-európai régióban több jelentős befektetéssel is rendelkezett. Kellnernek meghatározó pénzügyi befektetőként a távközlési iparban is komoly érdekeltségei voltak, így egyebek mellett ő volt a többségi tulajdonosa a Telenor Magyarországnak, illetve a legnagyobb régiós toronycégnek, a CETIN-nek. A milliárdos halálhírét időközben befektetői vállalkozása, a 98,93%-ban a tulajdonában lévő PPF Csoport is megerősítette.

Kellner 1964. május 20-án született az akkori Csehszlovákiában, ma Csehországban található Česká Lípaban, diplomáját a prágai Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte 1986-ban. Nem sokkal ezt követően, a cseh privatizációs bumm elején két társával együtt megalapította a PPF magánbefektetői vállalkozást. A megalapítása óta eltelt időszakban a PPF az egyik legnagyobb régiós befektetővé nőtte ki magát, mely a médiapiactól kezdve a pénzügyi szolgáltatásokon át a távközlésig széles nemzetközi portfólióval rendelkezik.

kellner_book

A PPF Magyarországon is rendelkezik komoly érdekeltségekkel, így a cég tulajdonában van 2018 óta a Telenor Magyarország, melyből 25%-nyi üzletrészt a vállalkozó egy évvel később eladott a magyar állam tulajdonában lévő Antenna Hungáriának. A Telenorból tavaly változatlan tulajdonosi szerkezettel kivált a CETIN Hungary nevű infrastruktúra-cég, mely a mobilszolgáltató toronyinfrastruktúráját üzemelteti egy nemzetközi cégcsoport részeként.

Hogy Kellner halála hogyan érinti majd a főbb befektetési területeket hosszú távon, azzal kapcsolatban egyelőre legfeljebb találgatni lehet, annyi mindenesetre már-már köztudott, hogy az üzletember rendkívül szoros kontrollt gyakorolt érdekeltségeinek működése felett, így jórészt közvetlenül neki számoltak be az irányítása alatt álló cégek vezetői is. 

Petr Kellner 56 évet élt.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról