:

Szerző: Koi Tamás

2021. március 25. 11:45

Ráborították a bilit a Digire a kódolatlan tévé miatt

Áll a bál a hazai televíziós műsorterjesztő piacon, miután egy iparági egyesület a Hírközlési Érdekegyeztető Tanácshoz fordult, amiért az egyik nagy hazai tévészolgáltató hálózatán évek óta nem biztosítottak a feltételek arra, hogy csak az nézhessen fizetős tévécsatornákat, aki ténylegesen is fizet értük.

Komoly botrányt robbanthat ki a hazai műsorterjesztési piacon a Media1 tegnap megjelent riportja, melyben a lap egy birtokába került belső levelezésre, valamint szakértői véleményekre hivatkozva azt állítja, két hazai szolgáltatónál, a Digi Távközlési Kft-nél és a Magyar Telekomnál olyanok is hozzáférhetnek egyébként fizetős tévécsatornákhoz, akik nem rendelkeznek tévéelőfizetéssel. A probléma számos jogi és technológiai kérdést felvet, mindazonáltal bennfentes információk szerint valójában ezúttal is elsősorban egy a Digi ellen irányuló, a szolgáltató pozícióját tovább gyengíteni szándékozó akció állhat a háttérben, melybe a Telekom, mint piacvezető operátor is belekeveredett.

NEM VÁRT HELYRŐL ÉRKEZŐ GYOMROS

Az ügy különös pikantériája, hogy kiindulópontja az a február végi levél, amit a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók egyesülete írt a Hírközlési Érdekegyeztető Tanácsnak. Előbbi elnöke ugyanis az a Ryszka Sambor, aki 2019-ig a Digi Kft. ügyvezetője volt, utóbbié pedig Kövesi Gabriella, a Magyar Telekom Csoport szabályozási igazgatója. A levélben annyi áll, hogy az egyik nagy, műsorterjesztést végző, konkrétan meg nem nevezett távközlési cég nem megfelelően védi a hálózaton lévő jelfolyamot, ezért egy egyszer megvásárolandó eszköz segítségével olyanok is tévézhetnek, akiknek csak internetelőfizetésük van, a tévéért nem fizetnek, ez pedig komoly érdeksérelmet okozhat más műsorterjesztők és tartalomtulajdonosok számára.

mini_node
ez a mini node 13 ezer foriNtba kerül, de létezik ennél olcsóbb változat is

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ez az eszköz az úgynevezett mini node, melyhez hasonlót több antenna szakáruházban is teljesen legálisan be lehet szerezni - az eszköz funkciója, hogy az optikai jelről leválassza és a DVB-C, illetve analóg tunerrel rendelkező tévékészülékek számára vételre alkalmassá tegye a tévéadás jelét. Az úgynevezett RF overlayt hazánkban a legkiterjedtebben a Digi használja hálózatában.

Ugyanakkor a Media1 által megszólaltatott egyik szakértő, Ballai Ferenc, a Nemzeti Műsorterjesztő Klaszter klasztermenedzsere szerint a Telekomnál a HFC-s területek egy részénél bármiféle kódolás nélkül elérhető a kábelen mintegy 40 tévécsatorna. A HWSW más forrásból úgy értesült, hogy HFC hálózaton bizonyos körzetekben a mai napig bevett gyakorlat szinte az összes, internetelérést is kínáló kábelszolgáltatónál, hogy nem kódolják le az összes tévécsatornát, így azok dekóder nélkül, egy szűrő beépítését követően közvetlenül a tévé beépített tunerével szabadon foghatók.

A lap forrásai szerint a Digi hálózatán szolgáltatás létesítését végző egyes alvállalkozók kifejezetten felajánlják az ügyfeleknek, hogy egyszeri költségért beépítenek egy fent említett node-ot, hasonlóképpen ahhoz az ezredfordulón elterjedt gyakorlathoz, amikor a kábeltévé-szerelők az HBO csatornák vételéhez használatos szűrőket illegálisan építették be tömegesen a végpontok elé.

NINCS ITT SEMMI LÁTNIVALÓ

A Digi a Media1 megkeresésére közölte, az előírásoknak megfelelően továbbítja a műsorokat, és olyan technológiákat használ, melynek köszönhetően a hálózathoz csak az érvényes előfizetéssel rendelkező ügyfelek csatlakozhatnak. A szolgáltató ugyanakkor saját honlapjának tanúsága szerint csak egyes prémium csatornákat (pl. HBO és felnőtt csatornák) kódol le, melyeket egy ún. Digi Smart Cam modullal (egy CI+ kártya, amit a vevőkészülékbe kell helyezni) lehet dekódolni.

A cikkben reagált a másik megnevezett érintett, a Magyar Telekom is, mely közölte, minden előfizető felé fizikai szűréssel vagy szoftveres megoldással (kódolás) juttatja el a jelet, tehát minden ügyfél csak azokat a csatornákat tudja nézni, melyekre előfizetett. A cég egy későbbi, lapunkhoz is eljuttatott reakciójában kifejtette, kizárólag IPTV szolgáltatás mellett és csak HFC hálózaton férhető hozzá 36 tévécsatorna szűrőzés után, és csakis azok számára, akik előfizettek tévészolgáltatásra.

A lapunk információi szerint egyébként a hazai tévépiac méretéhez képest elhanyagolható ügyfélszámot érintő jelenség a szigorú elszámolással dolgozó televíziós jogdíjak, illetve a kódolás utólagos kötelezővé tétele miatt lehet mégis húsba vágó a Digi számára. A Media1 szerint itt ugyanis akár az is előfordulhat, hogy egyes tartalomtulajdonosok visszamenőlegesen is követelhetik az elmaradt jogdíjat, más kérdés, hogy egy ilyen eljárás során rendkívül nehezen bizonyítható, hogy a jelenség pontosan mekkora anyagi hátrányt okozott.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról