:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. november 17. 13:25

Kicsúsztatható kijelzős koncepciótelefont mutatott be az Oppo

Egyre gyűlnek az oldalra kicsúszó, hajlítható panellel szerelt prototípusok.

Két új, érdekes koncepciótermékkel készült 2020-as Inno Day eseményére az Oppo, a vállalat az idei etapban egy kihúzható kijelzős okostelefont, illetve egy a mezei szemüvegek méreteihez egyre jobban közelítő AR szemüveget is bemutatott. A kínai gyártó minden évben megrendezi az Inno Day-t, amelyre különböző, előremutató koncepciókat hoz - az eseményen felvillantott megoldások pedig több esetben piaci készülékekbe is utat találnak, egyebek mellett a gyártó okosórája is a tavalyi Inno Day keretei között mutatkozott be először.

GYŰLNEK A KICSÚSZÓ PANELES ÍGÉRETEK

Idén azonban a viselhető eszköznél jóval merészebb koncepciókat sorakoztatott fel a cég, kezdve az Oppo X 2021 névre keresztelt koncepciótelefonnal. Az eszköz a hajlítható kijelzős okostelefonok sorait bővíti, noha nem a szokásos, füzetszerűen összehajtható kialakítás mellett, helyette panel kinyitáskor motoros mechanika segítségével oldalra csúszik ki, használaton kívül pedig nagyjából fele a készülékház hátuljába tekeredve pihen.

oppox202102

Ugyanezt a kialakítást év elején már a TCL is ellőtte saját koncepcióeszközén, illetve ősszel az LG is felvillantott hasonló felépítésű telefont. A megoldás előnye, hogy csukott állapotban az eszköz szinte ugyanakkora, mint egy hagyományos telefon, és ahhoz hasonlóan használható, továbbá a panel használaton kívüli részét a készülékház fizikailag is védi. Csukva egyébként 6,7 hüvelyk az eszköz képátlója, kinyitva pedig egy 7,4 hüvelykes tabletté avanzsál, mindezt az Oppo saját fejlesztésű nyitószerkezetére és kijelzőborítására támaszkodva.

00:46
 

OPPO X 2021 - The smartphone display concept of the future

Még több videó

Hogy egyre több gyártó, egyre bátrabban mutogat kicsúsztatható paneles koncepcióeszközöket arra utal, hogy a szegmensben valóban komolyak a szándékok a hasonló modellek piacra vitelére, jövőre pedig akár már elérhetővé is válhatnak az első, oldalra kihúzható képernyővel felszerelt eszközök - legalábbis ha azt a koronavírus-járvány által megtépázott ellátási láncok is engedik.

BÓNUSZ AR SZEMÜVEG

A gyártó másik új, kísérleti eszköze az Oppo AR Glass 2021 szemüveg: a szokottnál masszívabb napszemüvegre emlékeztető készüléket a cég 0,71 hüvelykes OLED panelekkel,  halszemoptikás sztereó kamerapárossal, egy hagyományos kamerával és egy ToF szenzorral is felszerelte, továbbá az eszköz integrált hangszórókat is kapott.

oppoar01

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A kijelzők úgynevezett "birdbath" optikát használnak: az AR megoldásoknál gyakran felbukkanó elrendezésben a panel fénye először egy alatta 45 fokban elhelyezett sugárelosztóra jut el, amely azt részlegesen visszaveri, miközben továbbra is átlátható marad (akárcsak a súgógépek esetében), a képet pedig egy konkáv tükör koncentrálja a felhasználó szemére. Végeredményben az Oppo szerint a felhasználói élmény olyan, mint ha a viselő egy 90 hüvelykes kijelzőt nézne 3 méter távolságból.

A headset önállóan is használható, USB-C kábellel azonban a gyártó Find X2 Pro okostelefonjával is összeköthető, hogy annak nagyobb számítási kapacitását is ki tudja használni. A szemüveg kameráival a felhasználó kézmozdulatait is követi, így kézgesztusokkal vezérelhető. Az Oppo AR Glass 2021-gyel kapcsolatban sem beszélt a piacra dobással kapcsolatos terveiről a vállalat, az eszköz mindenesetre jól illusztrálja, hogy a kínai cég továbbra is lát potenciált az AR szegmensben.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.