:

Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 18. 11:29

Kína megvétózhatja az ARM-Nvidia üzletet

Könnyen elképzelhető, hogy a kínai-amerikai gazdasági háború áldozatává válik az ARM és az Nvidia közt kötött előzetes felvásárlási megállapodás, miután az ügylet létrejöttéhez a kínai hatóságok jóváhagyása is szükséges. Az eset ráadásul nem is lenne példa nélküli, Kína ugyanis egyszer már megakadályozott egy a mostaninál is nagyobb üzletet a globális piacon.

Egyértelműen hátrányosan érintené Kínát, ha az ARM a múlt hétvégi bejelentésnek megfelelően az Nvidia kezébe kerülne - írja a kínai állami média. A Global Times riportja szerint azzal, hogy amerikai tulajdonoshoz kerül, az ARM elveszítheti tradicionális függetlenségét, és az Egyesült Államok kormánya ezt követően kénye-kedve szerint beleszólhat majd abba, kivel üzleteljen a cég.

NINCS ITT SEMMI LÁTNI VALÓ

Az üzletet bejelentő közleményben az Nvidia kiemelte, hogy piacvezető grafikus és gépi tanulásos fejlesztéseit az ARM gazdag ökoszisztémájával ötvözve páratlan technológiák és termékek születhetnek a jövőben. A cég ezzel együtt ígéretet tett rá, hogy az okostelefonos piac számára kulcsfontosságú licencelési struktúra nem változik, az ARM központja pedig az Egyesült Királyságban található Cambridge-ben marad, valamint különféle beruházások keretében a jövőben tovább bővül majd. Ezzel együtt a felvásárlás jelentősen átrendezheti a félvezetőiparban aktuálisan uralkodó erőviszonyokat, melynek hosszútávon számottevő következményei lehetnek.

kirin990
a kirin 990, a huawei utolsó, arm-alapú rendszerchipje

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A kínai fél szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az ígéretek ellenére a felvásárlás nem csak a kínai, de az európai piaci szereplők számára is aggaszó hatásokkal járhat. A jelenleg a japán SoftBank kezében lévő, egykori brit tulajdonú ARM ugyanis ma gyakorlatilag megkerülhetetlen tényezőnek számít a processzorpiacon, a céghez tartozik a világ legelterjedtebb CPU utasításkészlet-architektúrája, melyre ma az okostelefonok több mint 90%-ába épített rendszerchip épül. A cég sikerének alapját eddig éppen az adta, hogy a nagyhatalmaktól kvázi függetlenül működve tudott üzletelni bármilyen globális piaci szereplővel, ez azonban a felvásárlással veszélybe kerülhet - vélik a kínaiak.

Bár Kína elismeri, hogy az Nvidiának alapvetően érdekében állhat megőrizni ezt a függetlenséget, a cég minden ez irányú igyekezete ellenére nem lesz könnyű dolga, a Trump-adminisztráció ugyanis óriási nyomás alatt tartja nem csak az amerikai, hanem immár a globális IT-piaci szereplőket is annak érdekében, hogy a kínai kereskedelmi szálakat mielőbb elvarrják a cégek, ezzel hosszú évekkel visszavetve az ázsiai ország IT-iparának fejlődését.

BEAKASZTHATJÁK A LÁBUKAT

Nem véletlen, hogy Kínában már az ügylet elgáncsolását fontolgatják, a Global Times egy másik írása szerint erre egyébként meg is van a lehetősége az ország vezetésének, az ARM felvásárlása ugyanis globálisan számos versenyjogi hatóság engedélyével valósulhat csak meg. Így a jóváhagyási folyamat során aktív szerepet játszik majd Kína is, az illetékes kormányszervek ugyanakkor máris jelezték, hogy kicsi az esélye annak, hogy áment mondjanak a megállapodásra.

Az Nvidia és az ARM üzlete így hasonló kilátások elé nézhet, mint a Qualcomm és a holland NXP Semiconductor 2016-ban bejelentett, 44 milliárd dollár értékű akvizíciós megállapodása, melyet az illetékes kínai hatóságok jóváhagyásának hiányában 2018-ban végül ejteniük kellett a feleknek. Az ügy nagyban hozzájárult az Amerikai Egyesült Államok és Kína közt feszülő kereskedelmi háború valódi elmérgesedéséhez, mely nem egészen egy évvel később az amerikai fél Huawei elleni hadjáratával lépett új szintre.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.