Szerző: Vörös Péter

2000. november 8. 14:31

További részletek a Transmeta IPO-val kapcsolatban

[Bloobergs, CNET, TechWeb] Dacára az elnökválasztással kapcsolatos aggodalmaknak és annak, hogy számos nagy gyártó (ld. IBM) hagyta cserben legalábbis átmenetileg a kis processzor tervező és forgalmazó céget, a részvényárfolyama a nap végére 115%-kal 24,25$-kal 45,25$-ra emelkedett. A cég tegnapi piaci értéke így 5,8 milliárd $ (figyelembe véve a kinnlevő részvények 127,7 milliós számát).

A Transmeta laptop-okhoz ill. Internet-eszközökhöz tervez és értékesít mikroprocesszorokat, amelyek a vetélytárs Intel ill. AMD processzoroknál kevesebb áramot fogyasztanak és kevesebb hőt adnak le. Eddig olyan világnagyságok terveznek Transmeta processzort használni, mint a Fujitsu, a Gateway, a Hitachi, a NEC és a Sony.

Jelenleg egyedül az IBM a Transmeta processzorok egyedüli gyártója, de 2001-től akár már a Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp. (TSMC) is gyárthatja a chipeket. A TSMC-mel való együttműködés nemcsak azért lehet fontos a Transmeta számára, mert a TSMC árai alacsonyabbak az IBM-éinál - hanem azért is mert az IBM-nek sok területre kiterjedő keresztlicensz megállapodása van az Intel-lel, ami szinte teljesen védtelenné teheti a Transmeta-át az Intel-től. Ezzel szemben a TSMC-nek nincsenek hasonló jellegű elkötelezettségei az Intel-lel szemben.

a címlapról