:

Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 25. 12:24

Egyhamar nem térhet vissza az App Store-ba a Fortnite

Nem térhet vissza az App Store-ba záros időn belül az augusztus közepén kitiltott népszerű online videojáték, a Fortnite, ám a fejlesztő Epic Games számára továbbra is hozzáférést kell biztosítani az Apple SDK-ihoz.

Mindkét érintett fél számára tartogat kedvező és kedvezőtlen kikötéseket az a mai bírósági döntés, mely az első, kötelező érvényű határozata annak a pernek, melyet az Epic Games indított augusztus közepén az Apple ellen. A videojáték-ipar, különösen a mobilos játékok területét alapjaiban megrengető per azután indult, hogy az Apple és a Google kitiltotta saját alkalmazás-piacteréről az Epic Games népszerű játékát, a Fortnite-ot, amiért az Epic a játékban használt fizetőeszközt, a V-bucks fantázianevű pénzt saját csatornáján is hozzáférhetővé tette, elvágva ezzel az Apple-t és a Google-t az alkalmazás-piacterek felhasználási feltételeiben megállapított jutaléktól.

Az Apple amellett, hogy a játékot eltávolította az App Store-ból, az Epic fejlesztőitől megvont minden támogatást és erőforrás-hozzáférést, ezzel többek közt a cég által fejlesztett, számos külső cég által licencelt Unreal Engine jövője veszélybe került, legalábbis iOS-platformon. Utóbbi különösen érzékenyen érinthet minden olyan alkalmazásfejlesztőt, melynek szoftverei - elsősorban további videojátékok - az Epic Games motorjára épülnek, így többek közt a Microsoftot is, mely a nagy szoftverfejlesztők közül elsőként szólalt meg hivatalosan az ügyben a hétvégén.

ios_fortnite

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Epic az Apple ellen benyújtott bírósági kereset során azonnali jogvédelmet kért, vagyis azt kérte az ügyben eljáró bírótól, hogy a jogerős ítélet megszületéséig - azaz várhatóan több évig - tiltsa el az Apple-t a jogellenesnek vélt tevékenységtől. Az illetékes kerületi bíróság kijelölt bírája, Yvonne Gonzales Rogers végül ennek a kérésnek tegnap csak részlegesen adott helyt, amikor előírta az Apple számára, hogy az Unreal motor fejlesztése elé nem gördíthet akadályokat, mivel az indokolatlanul súlyos büntetéssel jelentősen sért harmadik feles érdekeket.

A bíró ugyanakkor hozzátette, az Apple alapvetően az App Store felhasználási feltételeinek megszegése miatt megfelelő jogalappal zárta ki a Fortnite-ot a piactérről, így a további meghallgatásokig biztosan nem írja elő a cuprtinói vállalat számára, hogy az Epic videojátékát újra tegye hozzáférhetővé.

Tekintve, hogy az érdemi tárgyalási szakasz még el sem kezdődött, és a felek nem számítanak rá, hogy fél éven belül megkezdődhet, mindez azt jelenti, hogy a Fortnite hosszú ideig biztosan nem tér vissza az App Store-ba, a játék iOS-felhasználói ezért idővel kénytelenek lesznek másik platformot választani, ha a játék új évadait kipróbálnák.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.