:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 13. 12:45

A fejlesztők örülhetnek a ChromeOS tatarozásának

A rendszerhez a Google dedikált online fejlesztői felületet és több hasznos új funkcióit is kiad.

Új online felülettel nyúlna a Chrome OS-t használó fejlesztők hóna alá a Google: a cég bejelentette ChromeOS.dev online platformját, ahol egy sor, a fejlesztők mellett dizájnereket, termékmenedzsereket és üzleti vezetőket célzó forrásanyagot, eszközt és bevált gyakorlatot gyűjt össze.

A ChromeOS.dev felületén követhetők a rendszerrel kapcsolatos legfrissebb hírek, bejelentések, műszaki dokumentációk, illetve egy sor népszerű alkalmazáshoz kapcsolódó kódminta is elérhető. A megoldással a Google elsősorban az Android, web és Linux platformokra dolgozó fejlesztőket célozza - az pedig PWA formában is elérhető, így akár offline is használható.

A felülettel párhuzamosan a Chrome OS-t használó fejlesztők több más újdonságot is kapnak, testreszabhatóvá válik például a rendszeren elérhető, egyelőre béta címkés Linux Terminál, amely lapfülekkel, az ismert billentyűkombinációk támogatásával, jobban átlátható beállításokkal, illetve egyedi megjelenítési témákkal egészül ki.

chromeosdev

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A rendszer továbbá már az Andorid Emulator teljes értékű verzióját is képes futtatni - legalábbis a támogatott Chromebookokon, így megkönnyítve az alkalmazások tesztelését. Ugyancsak nagy segítség lehet a fejlesztőknek, hogy a Chrome OS M81 és újabb verzióin már közvetlenül Chromebookjaikra végezhetik el az alkalmazások deployment feladatait, így nincs szükség fejlesztői módba kapcsolni, vagy USB-n más eszközöket csatlakoztatni a notebookhoz.

Az újítások időszerűek, a vállalat ugyanis az utóbbi hónapokban jelentős ugrást tapasztalt a Chromebookok eladásaiban: az idén márciustól júniusig tartó időszakban 127 százalékkal több eszköz talált gazdára az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban - a teljes notebook eladások eközben "csak" 40 százalékkal emelkedtek éves szinten. A platformmal kapcsolatos további újdonságokért érdemes felkeresni a ChomeOS.dev-et.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.