:

Szerző: Koi Tamás

2020. június 30. 13:47

Döntött a CodeCool-befektetés kapcsán a GVH

Iránymutató döntéssel zárta le a Gazdasági Versenyhivatal az informatikai képzési szolgáltatásokat nyújtó CodeCool Kft. 2019-es befektetéséhez (ahogy a hivatal fogalmaz, felvásárlásához) kapcsolódó versenykorlátozásokat értékelő eljárását.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta az informatikai képzési szolgáltatásokat nyújtó CodeCool Kft. felvásárlásához kapcsolódó versenykorlátozásokat értékelő eljárását - jelentette be tegnap a szervezet. A versenyhivatali döntés lehetővé teszi olyan feltételek kikötését startupok értékesítésekor, melyekkel biztosítani lehet, hogy az innováció feltalálói és kidolgozói később ne támasszanak versenyt ugyanazon ötletükre alapozva. A hivatal szerint ezzel vonzóbbá válhat a startup jellegű vállalkozásokba történő befektetés és az innovációra való ösztönzés is fennmarad, mivel annak piaci értéke értékesítése után sem csökken.

A legtöbb startup számára a növekedés egy pontján a pénzügyi befektető megjelenése biztosítja a továbbfejlődés lehetőségét, mely a vállalkozás teljes vagy részbeni értékesítését jelenti. Általános gyakorlat, hogy a vevők az ilyen vállalati tranzakciók során kikötéseket tesznek, amikkel a vállalkozásokból kiváló tulajdonost (eladót) néhány évig távol tartják attól a piactól, amelybe a vevő a vétel révén beszáll. Ezt a fajta versenytilalmat a versenyszabályozás - bizonyos keretek között - jogszerűnek ismeri el, de csak a vállalkozásból teljesen kilépő tulajdonosokra vonatkozóan.

codecool_notebook

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A GVH mostani döntésével ugyanakkor egyértelművé tette, hogy ez a korlátozás olyan esetekre vonatkozóan is jogszerű, amikor a felek közt kötött szerződés értelmében a kisebbségi tulajdonosként cégben maradó ötletgazdák kötelezettek arra, hogy ne támasszanak párhuzamos versenyt a startup cégnek a kisebbségi tulajdonuk fennállási ideje alatt és az annak jövőbeli megszűnését követő két évig sem.

A konkrét ügy kapcsán a GVH eljáró versenytanácsa – jogsértés vagy annak hiánya megállapítása nélkül – kötelezte az Enter Tomorrow Kockázati Tőkealap, PortfoLion Regionális Magántőke Alap, HAMV Foundation, CodeCool Kft., Bálint Viktor, Boda József Péter, Nyíri József, Rémiás Máté, Simon Gábor és dr. Vinnai Balázs János eljárás alá vont vállalkozásokat és magánszemélyeket az általuk közösen tett kötelezettségvállalás teljesítésére, amely szerint az általuk a 2018. december 20-án kötött Befektetési Szerződést több ponton is módosítaniuk kell. 

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.