:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. június 24. 09:10

Nyugdíjba vonul az Oculus Go

Idén leáll a Facebook önálló VR headsetének árusítása, de a biztonsági frissítések még maradnak.

Nyugdíjazza belépőszintű VR headsetét a Facebook kötelékében dolgozó Oculus: a 2017 őszén bemutatott, csatlakoztatott PC nélkül használható Oculus Go eladásait a vállalat még idén leállítja, biztonsági frissítéseket azonban továbbra is szállít hozzá.

Az aránylag olcsó headsetet a vállalat a felhasználók első VR szemüvegének szánta, amellyel kisebb anyagi ráfordítás mellett is megismerkedhetnek a szegmenssel. Az Oculus Go a cég vállalati platformjára, az Oculus for Businessre is utat talált - utóbbi programban a headsetek egyedileg konfigurált rendszert kapnak, olyan vállalati funkciókkal kiegészítve mint az eszközök csoportos beállítása és távoli kezelése vagy a kiosk üzemmód. Ezeken a modelleken továbbá nincs ott a konzumer variánsokról ismert alkalmazásbolt, helyette egy egyszerűsített indítófelületet kapnak, a cég által telepített szoftverekkel. Az Oculus Business kínálatából az Oculus Gót a Facebook végül idén januárban, különösebb felhajtás nélkül eltávolította, ezután már sejteni lehetett, hogy meg vannak számlálva a készülék napjai.

oculusgo

Ezt most a cég blogposztjában hivatalosan is megerősítette. Az eszköz kivezetése kapcsán a vállalat indoklása hasonló, mint a vállalati platformról való kiebrudalásnál: a cég felhasználóinak immerzív megoldásokat akar kínálni, ehhez pedig a 3DOF, azaz három szabadságfokú eszközök már nem ütik meg a megfelelő szintet. Utóbbiak ugyanis csak a viselő fejének mozgását, forgatását képesek követni, térbeli pozícióját azonban nem és ugyanez igaz a hozzájuk tartozó kontrollerre is. Ezzel szemben a 6DOF, azaz hat szabadságfokú VR szemüvegek térben is követik a felhasználó, illetve a kézben tartott kontrollerpár mozgását.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Oculus Go után egy évvel megjelent, ugyancsak önállóan használható Oculus Quest már hasonló, 6DOF képességeket vonultat fel - így nem csoda, hogy a Go fenntartására a cég már nem akar több erőforrást áldozni, helyette az asztali Rift modellekre és a Questre fókuszálna. Idén tehát leáll az Oculus Go árusítása, mostantól a cég nem ad ki új funkciókat sem az eszközhöz, noha 2022 végéig biztonsági javításokat még készít hozzá. Idén december 4-től a fejlesztők továbbá nem tölthetnek fel új tartalmakat az Oculus Go alkalmazásboltjába.

Ezzel párhuzamosan a Quest alkalmazás-ökoszisztémáját kinyitja a vállalat, a fejlesztőknek 2021 elejétől lehetőségük lesz az Oculus Store-on kívül is egyszerűen elérhetővé tenniük a VR szemüvegre szánt alkalmazásaikat. Bár a cég egyelőre ennek pontos módját nem közölte, a lépéssel igyekszik fejlesztők szélesebb köre felé megnyitni a platformot.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.