:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. június 3. 09:29

Illetéktelen adatgyűjtés miatt perelik a Google-t

Az USA-ban indított, ötmilliárd dolláros csoportos kereset szerint a cég privát böngészés közben is követte a felhasználókat.

Csoportos kereset indult a Google ellen az Egyesült Államokban: a kaliforniai San Joséban található szövetségi bíróságon indított per szerint a keresőóriás illegálisan követte több millió felhasználó online tevékenységét, még akkor is, ha azok böngészőjüket inkognitó, vagy privát üzemmódban használták, miközben erről nem tájékoztatta megfelelően a felhasználókat. A kereset legalább 5 milliárd dollár kártérítést követel a vállalattól.

A Reuters által idézett periratok szerint a cég a Google Analytics, Google Ad Manager és hasonló megoldásain, pluginjein, illetve okostelefonos szolgáltatásain keresztül gyűjti be a felhasználók adatait, függetlenül attól, azok akár rákattintanak-e a Google hirdetéseire. A Google által a felhasználók tájékoztatása nélkül megszerzett információk a per szerint rendkívül sokrétűek, azok között adott felhasználó ismerőseire, hobbijaira, vásárlási szokásaira és bármilyen magánjellegű online keresésére vonatkozó adatok is ott vannak.

googill

A Google szóvivője a keresetre reagálva hangsúlyozta, a Google böngészőjében az inkognitó ablakok megnyitásakor egyértelműen figyelmeztet, hogy az egyes weboldalak így is képesek lehetnek adatokat gyűjteni a böngészési tevékenységről. Az kétségtelen, hogy a különböző böngészők privát üzemmódjai sokaknak hamis biztonságérzetet adnak, az online cégek már jó ideje használnak olyan megoldásokat, amelyekkel a felhasználót privát böngészés közben sem tévesztik szem elől.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ilyenek például az adatvédelmi szempontból erősen vitatható fingerprinting megoldások, amelyek az egyes készülékek egyedi tulajdonságai alapján vesznek "ujjlenyomatot" a felhasználóról. Ehhez olyan adatokat gyűjtenek be, mint a kijelző felbontása, az adott számítógép vagy okostelefon konfigurációja, az operációs rendszer típusa, vagy akár a telepített betűkészletek listája, ezek kombinációjával pedig nagy pontossággal be tudják azonosítani a felhasználókat a böngészés során. A felhasználók így hosszú időn keresztül követhetők lehetnek, még akkor is, ha rendszeresen törlik böngészési adataikat, vagy épp privát böngészést használnak. Noha a különböző webes szabványokért felelős testületek egyhangúlag kimondják, hogy kifejezetten káros gyakorlatról van szó, az mégis évről évre elterjedtebbé válik. A hasonló megoldásokat szerencsére mára több böngésző is aktívan igyekszik szűrni, beleértve a Firefoxot és a Brave-t is.

A csoportos kereset a tényleges okozott kár háromszorosának megfelelő kártérítést (de legalább felhasználónként ötezer dollárt) követel a Google-től - az iratok szerint az ügy jó eséllyel több millió felhasználót érint, akik 2016. június 1. óta böngésztek privát üzemmódban.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.