:

Szerző: Koi Tamás

2020. április 30. 11:17

A gyenge forint miatt nyártól emelkednek a nemzetközi percdíjak

Júniustól kis mértékben emelkednek a magyarországi mobilhálózatokból az EU-ba indított hívások percdíjai az EU-s mobilszámokra küldött SMS-ek darabárával párhuzamosan. A tavaly május óta a nemzetközösségen belül egységes díjakat a szolgáltatók egy évben egyszer kalkulálhatják újra az esetleges árfolyamváltozások miatt.

Június 1-jétől kis mértékben emelkedik az uniós vezetékes- és mobilszámokra indított hívások (vagyis az EU díjzónába indított nemzetközi hívások) percdíja és az SMS-ek darabára, miután a szolgáltatók az érvényben lévő EU-s rendelkezésnek megfelelően az árfolyamváltozások alapján egy évben egyszer korrigálhatják díjaikat. A mostani drágulás teljes egészében a forintgyengülés hatásának tudható be, mivel a szolgáltatók tavaly május óta a korábbi roamingszabályozásokhoz hasonlóan nem térhetnek el az egységes uniós nemzetközi tarifától.

A díjak változásáról elsőként a Magyar Telekom tájékoztatta előfizetőit a weboldalon megtalálható, ÁSZF-változásokról szóló közleményében. E szerint június 1-jétől a jelenleg alkalmazott 76,8 helyett 81 forintot kell majd fizetni egy percnyi EU-s nemzetközi beszélgetésért (az áremelés bruttó 4,2 forint), míg az SMS-ek bruttó ára 24,25 Ft-ról 25 Ft-ra emelkedik (0,75 Ft emelkedés). A Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország egyelőre nem tett közzé új díjtáblázatot, de mivel a két versenytárs is az egységes EU-s tarifát használja, ezért jó eséllyel a piac egésze reagálni fog a forintromlásra.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Európai Unió tagállamaiban működő mobilszolgáltatók egy tavaly májusban életbe lépett keretszabályozási elem révén egységesen maximum nettó 19 eurócentet számlázhatnak az EU-s nemzetközi hívásokért, illetve 6 eurócentet az SMS-ekért. Azokban az országokban, ahol a nemzeti valuta nem az euró, a szabályozás lehetőséget ad évente egyszeri korrekcióra, többlépcsős árfolyamszámítás alapján.

A tavaly tavaszi nagyjából 320 forintos euró középárfolyam mostanra 360 Ft közelébe kúszott, a szolgáltatók azonban mégsem ezzel kell kalkuláljanak, hanem több árfolyampont alapján kell kiszámolniuk a helyi díjakat, éppen azért, hogy a hirtelen, esetenként rövid ideig tartó árfolyammozgások ne okozzanak jelentős kilengéseket a szolgáltatói díjszabásban. Az Európai Parlament és a Tanács 2018/1971 rendelete értelmében a díjak évenkénti felülvizsgálatát a tárgyév január 15-én, február 15-én és március 15-én közzétett referencia-árfolyamok átlagának használatával kell végrehajtani.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.