:

Szerző: Koi Tamás

2020. április 3. 10:59

Így terheli a mobilhálózatokat a koronavírus-járvány

Az elmúlt hetekben gyökeresen megváltoztak a mobilelőfizetők felhasználói szokásai világszerte a koronavírus-világjárvány hatására. A hálózatokon mind a forgalmazott adatmennyiséget, mind a lokációt tekintve újfajta terhelés jelenik meg, melyet kezelniük kell az operátoroknak.

Elkészült az első, crowdsourcing-alapon működő, vagyis a felhasználóktól önkéntes adatszolgáltatással érkező mérésekre épülő statisztika arról, hogy a koronavírus-világjárvány milyen hatást gyakorol a mobilhálózatok terheltségére, működésére. Az OpenSignal azt mérte fel 44 ország (Magyarország nincs köztük) felhasználóinak visszajelzései alapján, hogy a járvány kitörésének heteiben hogyan változott meg a 4G-s hálózatok átlagos letöltési sebessége.

A járvány miatt ezekben a hetekben óvatos becslések szerint is százmilliók kényszerülnek otthoni munkavégzésre, illetve tanulnak otthonról, ami azt feltételezi, hogy a legtöbb okoseszköz eleve Wi-Fi kapcsolaton keresztül csatlakozik az internetre. Ezzel együtt bizonyos országokban jól látható jelei vannak annak, hogy a hálózatok terhelésével hogyan változott a felhasználók által tapasztalható sávszélesség vagy extrém esetben szolgáltatásminőség.

Az OpenSignal által gyűjtött statisztikákból elsősorban az olvasható ki, hogy az átlagos sávszélesség nem feltétlenül azokban az országokban esett vissza a legnagyobb mértékben, ahol a járvány a legsúlyosabb humán veszteségeket okozta. A számok alapján kijelenthető, hogy azokban az országokban tapasztalható a legnagyobb visszaesés, ahol a hálózatok eleve leterheltek voltak (ilyen például Nagy-Britannia, ahol az átlagos 4G-s letöltési sávszélesség pár hét alatt 25-30%-kal esett vissza).

countries_download_speed_coronavirus_impact

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az eredményeket befolyásolhatja az is, hogy az adott országokban működő operátorok milyen kedvezményeket biztosítanak az előfizetőknek annak érdekében, hogy megkönnyítsék a kapcsolattartást az előfizetők számára. Azokban az országokban, amelyeknél a mobilos adatforgalmi limitet eltörölték, vagy nagy mértékben megnövelték az operátorok, ez szinte azonnal megjelent a terheltségi mutatókban.

Az elemzőcég ezzel együtt rámutat, hogy a szolgáltatóknak azzal is szembesülniük kell, hogy a terhelés más helyszíneken jelentkezik, mint korábban, így például míg egy nagyváros belső területein üresen panganak a nagy terhelésre tervezett cellák, addig a lakóövezetekben működő állomásokat adott esetben egészen más terhelésre tervezték. A kapacitást bizonyos keretek közt központilag is át tudják csoportosítani az operátorok, de ahol a hálózatok erre nincsenek megfelelően felkészítve, ott felléphetnek lokális kapacitásproblémák, melyek már nem csak a korábban jellemző esti csúcsidőszakban, hanem a nap szinte egész szakában befolyásolhatják a felhasználói élményt.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.