:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. március 6. 11:07

Két merész, hajtogatható koncepciótelefont villantott a TCL

Egy feltekerhető kijelzős és egy háromba hajtható, méretes eszközt is bemutatott a cég.

Folytatódik a hajtogatható okostelefonok evolúciója, a TCL két koncepcióeszközt is bemutatott, amelyek bepillantást engednek a készülékkategória potenciális jövőjébe. Bár még távolról sincs szó sorozatgyártásra kész telefonokról, a vállalat által felvillantott prototípusok ígéretes képet festenek a szegmensben rejlő lehetőségekről.

GÖNGYÖLHETŐ PANEL

Az egyik modellel kiszivárgott képeken már találkozhattunk: a készülék oldalra kicsúszva göngyölíti ki hajlékony paneljét, hogy a Galaxy Foldhoz hasonló méretű tabletté alakuljon. Csukott állapotban a panel U alakban meghajolva a készülékház hátoldala mögé siklik vissza. A koncepció egyik nagy előnye, hogy összecsukott állapotban az eszköz, papírforma szerint legalábbis alig vastagabb, mint egy hagyományos okostelefon - szemben az említett Folddal, amely lényegében két telefon vastagságának megfelelő helyet foglal el a zsebekben.

tclbend

A "feltekerhető" panellel szerelt prototípus 9 milliméter vékony, az AMOLED kijelző összecsukva 6,75, kinyitva pedig 7,8 hüvelykes képátlóval rendelkezik - a képernyő pedig motoros meghajtással nyílik és záródik. Az eszközöket a The Verge-nek lehetősége volt testközelből is szemügyre vennie, ugyanakkor a feltekerhető panellel szerelt modellből a gyártó csak egyelőre "dummy" eszközt biztosított, ahol a kijelzőt papír helyettesítette - ugyanakkor a cég szerint saját laboratóriumában már összeállított a telefonból működő prototípust.

ORIGAMI TABLET

A TCL másik hajtogatható koncepciótelefonjának felépítése már ismerősebb, azon a Foldéhoz hasonló zsanért találjuk - abból azonban mindjárt kettőt. A készülék ugyanis háromfelé hajtható, a 6,65 hüvelykes telefon így egy komplett, 10 hüvelykes táblagéppé hajtogatható ki. A megoldás két különböző zsanért alkalmaz, az egyik cég DragonHinge megoldása, míg a másik hajtásnál a ButterflyHinge névre hallgató konstrukció található. Ezekkel a telefon S alakban összehajtható, "szeletei" pedig hézagmentesen illeszkednek egymáshoz. Az aktuális kijelzőigényeknek megfelelően persze lehetőség van a készüléknek csak az egyik oldalát kihajtani, így ismét egy a Foldhoz hasonló panelméretet kapva.

tcltrifold01

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az elképzelésből már ugyancsak született működő prototípus, és bár ez ez első kézzel fogható eszköz, amely valóban egy készülékben egyesíti a nagyméretű táblagépek és az okostelefonok előnyeit, a koncepció árnyoldalait is gyorsan kiütköznek - elsősorban a telefon vastagsága. A feltekerhető modellel szemben ugyanis a háromba hajtható eszköz összecsukva lényegében olyan, mint ha három hagyományos készüléket fognánk csokorba, és persze ugyanolyan nehéz is. Ennek megfelelően jelenlegi formájában inkább hordható táskában, mintsem a nadrágzsebekben.

tcltrifold02

A koncepció mégis ígéretes, hiszen azzal végre tényleg egy készülékbe tömöríthető a - majdnem - telefonszintű hordozhatóság, illetve a már komolyabb munkára is alkalmas kijelzőméret. Az persze még a jövő zenéje, hogy a fenti modellek valamelyikével a boltok polcain is találkozzunk - a következő évek mindenesetre láthatóan izgalmas újdonságokat tartogatnak az okostelefon-piacon.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.