:

Szerző: Asztalos Olivér

2019. december 17. 15:03

A Lenovóra bízta legújabb szuperszámítógépét az osztrák VSC

A VSC-4 (Vienna Scientific Cluster-4) szuperszámítógép több mint háromszáz kutatási projektben nyújt majd segítséget, a meteorológiától a gyakorlati tudományokig, a kvantumkémiától a genetikáig.

Megállapodást írt alá Ausztria legerősebb szuperszámítógépének modernizálásával kapcsolatban az öt kiemelt osztrák egyetem konzorciumaként (TU Wien, Bécsi Egyetem, Bécsi Természettudományi Egyetem, Grazi Műszaki Egyetem és Innsbrucki Egyetem) működő VSC, illetve a kivitelezést végző Lenovo és Intel páros.

Az VSC-4 Ausztria első olyan szuperszámítógépe lesz, amely átlépi a petaflopsos határt, csúcsteljesítménye 3,7 PFLOPS (folyamatos működés közben pedig 2,7 PFLOPS) a Linpack benchmark szerint. Ez jelenleg az ország legnagyobb HPC (high performance computing) projektje, és a világ legerősebb szuperszámítógépeinek 2019 novemberi TOP500-as listáján a 93. helyen áll.

vsc4_2

A Lenovo a VSC-4 kialakításához olyan ThinkSystem SD650 szerverekkel járult hozzá, amelyek második generációs Intel Xeon Scalable processzorokra épülnek, valamint harmadik generációs direkt vízhűtéses technológiát alkalmaznak. Az új szuperszámítógépben 790 darab ThinkSystem SD650 node található, összesen 37 920 processzormaggal, amelyek többek között az Intel DL Boost technológiájával növelik a műveletvégrehajtás hatékonyságát. A szerverek közötti, 100 GB/s sávszélességű kapcsolatot az Intel Omni-Path interkonnekt biztosítja.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A beépített vízhűtés a hőenergia nagyjából kilencven százalékát képes elvezetni, hatékonyan csökkentve a ventilátoros léghűtés szükségességét, jelentősen mérsékelve a felhasznált villamosenergiát és az ehhez kapcsolódó költségeket. "A VSC-4 négyszer olyan erős, mint az elődje, a Lenovo közvetlen vízhűtéses technológiája pedig egyaránt segít az energia és a költségek mérséklésében. Nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel, hiszen így egy igazán világszínvonalú szuperszámítógép áll rendelkezésünkre, amely az osztrák kutatói közösség szíve lesz a következő évek során" – mondta Herbert Störi professzor, a Vienna Scientific Cluster tudományos projektvezetője.

Elődeihez hasonlóan a VSC-4 is elsősorban olyan projekteket támogat majd, amelyekben a kutatásokhoz nagy sűrűségű adatok elemzésére, valamint gépi tanulásra van szükség. A hagyományostól eltérően azonban a szuperszámítógép más területeken is képes lesz kutatni, mint például a biotechnológia, vagy a szociális és humán tudományok. A projektek között van olyan, amely azzal foglalkozik, hogy a klímaváltozás milyen módon befolyásolja a folyókat és az árterületeket, valamint segít felkészülni a változó időjárási körülményekre.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról