:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. november 12. 14:03

Milliók egészségügyi adatait látja a Google

A cég az Egyesült Államok második legnagyobb egészségügyi rendszerével együttműködve kapott hozzáférést a részletes páciensadatokhoz.

Több tízmillió amerikai részletes egészségügyi adataihoz szerzett hozzáférést a Google Project Nightingale kezdeményezésén keresztül - számolt be a Wall Street Journal, hozzátéve, hogy az érintetteknek nem volt tudomásuk a keresőóriás tevékenységéről. A projekt keretében tavaly a vállalat az Egyesült Államok második legnagyobb egészségügyi rendszerével, a katolikus, non-profit Ascensionnel lépett együttműködésre. Az Ascension ernyője alatt több mint 2600 kórház, orvosi rendelő és egyéb egészségügyi létesítmény működik az országban.

A partnerséggel a lap információi szerint legalább 150 Google alkalmazott nyert hozzáférést az Ascension adatbázisaiban jelenlévő páciensek részletes információihoz, beleértve a diagnózisokat, laboratóriumi teszteredményeket és egy sor egyéb adatot - mindezt az egyes páciensek nevével és születési idejével kiegészítve. Az adatok megszerzéséről a cég sem az érintett betegeket, sem azok orvosait nem tájékoztatta.

googill

Az Ars Technica szerint a Google a nagy mennyiségű páciensadatot új, gépi tanulásra építő szoftverek fejlesztéséhez használja fel, amelyekkel személyre szabott egészségügyi javaslatokat tud nyújtani az egyes betegeknek - továbbá egy kiterjedt, egyszerűen kereshető felhős eszközt is létrehozna az információk kezelésére, amelyet aztán más, egészségügyi vállalatoknak értékesíthet. Az Ascension oldalán a cél a páciensek hatékonyabb kezelése - ugyanakkor az adatok birtokában, illetve a Google-lel való együttműködéssel a cég egyben új bevételi források után is kutat a betegek részéről, többek között további vizsgálatok megrendelésével.

Miután az ügy napvilágot látott, az Ascension és a Google is gyors közleményt adott ki, igyekezve tisztázni a helyzetet. A vállalatok az ügy kapcsán arról beszéltek, a tevékenység minden hatályos szövetségi adatvédelmi rendelkezésnek megfelel, illetve a Google komoly biztonsági intézkedéseket eszközöl a páciensadatok kezelésekor. A projekt törvényességét a Wall Street Journalnak megszólaló, egészségügyre szakosodott adatvédelmi szakértők is megerősítették.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Ascension közleményében arról beszél, partnerével közösen az ügyfeleknek és pácienseknek nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat igyekeznek javítani, új, digitális platformokon és alkalmazásokon keresztül. A vállalat szerint az együttműködés keretében infrastruktúráját a Google Cloud Platformra ülteti át, szervezeti szinten használatba veszi a G Suite-ot, valamint elkezdi vizsgálni a gépi tanulási, illetve AI technológiák bevetését, egyebek mellett a klinikai hatékonyság és a páciensek biztonságának javítása érdekében.

Bár a Google szerint bevett iparági gyakorlatról van szó, így is kérdéseket vet fel, hogy a cég igyekezett radar alatt tartani a kezdeményezést, adataik kezeléséről pedig nem értesítette a pácienseket, akik így hozzájárulásukat sem tudták adni hozzá. Ugyancsak aggodalomra ad okot, hogy a New York Times értesülései szerint egyes Google alkalmazottak le is töltötték a páciensadatokat, noha a lap birtokába jutott dokumentumok arra nem térnek ki, ezt milyen céllal tették.

A Google az utóbbi időben gőzerővel igyekszik megvetni a lábát az egészségügy területén, amelynek a Project Nightingale mellett a frissen bejelentett Fitbit felvásárlás is jó indikátora. A cég november elején számolt be róla, hogy megveszi a szenzorokkal megpakolt okosórákban és fitnesz-karperecekben utazó céget - az akvizícióval pedig ugyancsak hatalmas mennyiségű egészségügyi adatra teheti rá a kezét.

 

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.