:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. október 17. 11:19

Átrendezi a Firefox biztonsági ikonjait a Mozilla

A zöld lakat eltűnik, a böngésző következő kiadása már a biztonságos kapcsolatokat tekinti alapértelmezettnek.

Átrajzolja a Firefox biztonsági és adatvédelmi jelöléseit a Mozilla a böngésző hamarosan érkező, 70-es főverziójában. Az URL sávban megjelenő indikátorokat a szervezet igyekszik a mai biztonsági trendekhez igazítani: miután az utóbbi években jócskán megugrott a HTTPS-t használó weboldalak száma a böngésző új verziója már ez utóbbit tekinti majd alapértelmezettnek, és az új ikonokat is ennek megfelelően alakítja ki.

A Firefox hagyományosan az URL sávban elhelyezett zöld lakat ikonnal jelöli a megfelelően biztonságos weboldalakat, míg a kockázatosnak ítélt weblapok esetében nem használ külön jelölést - mindezek mellett egy "i" ikon is megjelenik minden oldalnál, amelyre kattintva részletes biztonsági információk kaphatók az adott lappal kapcsolatban.

ffoxicons

Ezt a Mozilla most átalakítja, és egy külön indikátort vezet be a nem biztonságos protokollokat, például mezei HTTP-t használó weboldalaknál. A hamarosan megjelenő, áthúzott lakat ikon a böngészőből egy ideje már ismerős lehet, azt a nem megfelelően biztosított bejelentkezési oldalaknál már két éve feldobja a böngésző. A zöld lakat ikont pedig egy szürke lakat váltja, a cég így igyekszik jelezni, hogy a biztonságos kapcsolatot tekinti már alapértelmezettnek - és egyben így tenné hangsúlyosabbá a problémás lapok jelzéseit. A lépést igazolja, hogy a Mozilla szerint a böngészőjén keresztül betöltött oldalaknak már mintegy 80 százaléka HTTPS-t használ.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az említett, "i" betűvel jelölt információs ikon is eltűnik, azt az URL sávban egy új, pajzs jelölés váltja, amelyre kattintva a Firefox az adott oldalra vonatkozó adatvédelmi információi lesznek követhetők. A pajzs háromféle megjelenést kap, annak egyszerű, szürke verziója azt jelzi, a Firefox adatvédelmi funkciói be vannak kapcsolva, ám az adott oldal nem alkalmaz trackereket vagy egyéb detektált követési megoldásokat, így nincs szükség azok blokkolására. A kék ikon az aktív védelmet jelöli, mikor a szoftver valóban blokkolja az oldalak bizonyos tevékenységeit, az áthúzott pajzs pedig a felhasználó által manuálisan kikapcsolt védelmi funkciókról ad tájékoztatást.

Mindezek mellett a szervezet az EV (Extended Validation) TLS tanúsítványok jelölésétől is elköszön. Ahogy a Mozilla kapcsolódó blogposztjában rámutat, az eredeti megközelítés arra épít, hogy a felhasználók a nem megfelelő védelmű oldalaknál észreveszik az EV jelzés hiányát. A cég így inkább a Site Information vagy Oldalinformációk panelre költözteti a tanúsítványra vonatkozó tájékoztatást, ezzel áttekinthetőbbé téve a felületet a felhasználók számára, miközben az adatok továbbra is hozzáférhetők maradnak.

Ezzel a Firefox a Chrome nyomdokaiba lép, a Google böngészője már szeptemberben hasonló átalakításokat vezetett be, alapértelmezettnek tekintve a biztonságos kapcsolatokat. A Firefox 70 a Mozilla menetrendje szerint október 22-én válik elérhetővé.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.