Szerző: Asztalos Olivér

2019. szeptember 23. 12:37

Két hónapot késik a tizenhat magos AMD Ryzen

Sokat késik a június elején beígért tizenhat magos Ryzen processzor. Bár az AMD pontosan nem indokolta a nagyjából két hónapos csúszást, a kiadott rövid közlemény alapján a Zen 2-es processzorok iránti kiugró igény áll a háttérben.

A Ryzen 9 3950X tehát csak valamikor novemberben kerül piacra, mellyel párhuzamosan a harmadik generációs Threadripper platform is megjelenik - ígéri az AMD. Mindezzel az év végén komoly lökést kaphat a cég komplett csúcskategóriás kínálata, amely jó muníciót jelenthet az Intellel vívott kiélezett konkurenciaharc folytatásához.  

A chiptervező a mainstream asztali platformjának csúcsát jelentő Ryzen 9 3950X-et még június első felében jelentette be. A tizenhat magos modell bevetése némileg váratlan volt, hisz ezzel az AMD máris elérte koncepciójának csúcsát, a 7 nanométeres chipsetekből álló Matisse processzorok ugyanis legfeljebb tizenhat magig skálázhatóak. Az eredetileg szeptemberre ígért modell létjogosultsága elsősorban azért kérdőjelezhető meg, mert az Intel még a következő generációs, 2020 elején várható Comet Lake platformjával sem megy 10 darab mag fölé.

3950x

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A elhamarkodott bejelentést vélhetően már az AMD is bánja. Ahogy a HWSW korábban rámutatott, a tizenhat magos modell létjogosultságát a HEDT platform aktuális processzorkínálata is megkérdőjelezi. A Ryzen 9 3950X nyers teljesítményben garantáltan verni fogja a közel 150 dollárral drágább Threadripper 2950X-et, kannibalizálva a tervezőcég csúcskategóriás kínálatát. A nagyobb webshopok jelenlegi kínálata alapján bőven lehet még raktáron a második generációs Threadripperekből, amelyeket az AMD és partnerei szeretnék a lehető legszerényebb árleszállítás mellett kiszórni.

Kérdéses, hogy sikerül-e nagyjából másfél hónap alatt túladni a készleteken, vagy annak legalább nagy részén, az AMD friss közleménye alapján ugyanis novemberben mindenképpen megjelenik Ryzen 9 3950X, illetve a közvetlen a fölé pozicionált harmadik generációs Threadripper. Utóbbi a kiszivárgott pletykák szerint 24-től egészen 64 magig skálázódik majd, amivel a HEDT (High-End Desktop) mellett a munkaállomások piacát is igyekszik majd meghódítani a tervezőcég. A újabb PC-s rohamot nehezítheti, hogy az augusztus elején bemutatott második generációs Epyc szerverprocesszorokra kimagasló igény mutatkozik. A magasabb haszonkulcs (és az alacsonyabb piaci részesedés) okán borítékolható, hogy jelenleg a szerveres termékek élvezik a legmagasabb prioritást, amely a Ryzen 9 3950X csúszásában is közrejátszhat.

Lefelé is bővül a kínálat

Iparági pletykák szerint hamarosan az alsóházat is bővíti az AMD. A kiszivárgott információk alapján nem lehet messze a megjelenéstől a Ryzen 5 3500X, amely az Intel Core i5-9400F közvetlen ellenfelének szán a tervezőcég. A processzor a Ryzen 5 3600-hoz hasonlóan hatmagos, az AMD viszont letiltotta az SMT-t, így 12 helyet csak 6 szálon folyhat a végrehajtás. Alapórajelre 3,6, turbóra pedig 4,1 GHz várható 32 megabájt L3 cache, illetve 65 wattos TDP mellett. Ezzel a Ryzen 5 3500X várhatóan a 3600 tempóját hozhatja 1-6 szálas terhelésnél, miközben árcédulája valamivel kedvezőbb lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról