:

Szerző: Koi Tamás

2019. június 26. 14:49

A keverőpulton is bázisállomás lesz a Balaton Soundon

Az infrastruktúra terheltségi fokát tekintve amúgy is rendkívül hektikus balatoni régiónál a mobilszolgáltatók minden évben igyekeznek a mobilhálózatok kapacitását a tó körül zajló fesztiválok és egyéb, nagyobb tömegeket megmozgató eseményekhez igazítani - ez pedig nem csak a Balatonnál, hanem akár Sopronban vagy a fővárosban is komoly kihívást jelent.

Javában zajlik a fesztiválszezon, ami június közepétől augusztus végéig tucatnyi helyszínen több százezer látogatót vonz az ország legkülönbözőbb régióiba - köztük a mobilhálózati infrastruktúra kapacitás-kihasználtsága tekintetében egyébként is speciális helyzetben lévő balatoni térségbe. A mobilszolgáltatóknak ez utóbbi területen a fesztiválok nélkül is komoly tervezési és előkészítési munkát igényel a megfelelő minőségű (adat)hálózat biztosítása, ugyanakkor más helyszíneken, így a fővárosban vagy a nyugati határszélen sem triviális feladat egy ekkora méretű koncentrált embertömeg kiszolgálása - akik ráadásul évről-évre egyre aktívabban használják mobiltelefonjukat a fesztiválozás során.

Évente dupláznak

Mindezt jól érzékelteti, hogy a Sziget Fesztiválon bonyolított teljes 4G-s adatforgalom évről-évre akár duplázódni is képes, egy hasonló méretű, nagy fesztiválon egyidejűleg több száz telefonáló és több ezer adatforgalmazó ügyfél kapcsolódik a mobil cellákhoz, ami sokszorosa az adott helyszínen tapasztalható átlagos terhelésnek - állítják a Telekom szakemberei. A legnagyobb fesztiválokon átlagosan napi szinten akár 50-60 ezer ember is megfordul, akik így hasonló mennyiségű adatforgalmat bonyolítanak, mint ami egy ilyen méretű településen mérhető. A Telenor Magyarország mérései szerint 2018-ban a Balaton Sound fesztiválon mért adatforgalom meghaladta a közeli – és lélekszámban hasonló méretű – Kaposvár adatforgalmát. Sopron teljes adatforgalmához képest annak 60%-át érték el a VOLT Fesztivált látogató telenorosok.

A Sziget Fesztivál, napi látogatószámával összhangban, egy Kecskemét vagy Szolnok nagyságú város adatforgalmát hordozza – egy szigetnyi területen. A szolgáltatók számára komoly kihívást jelent, hogy ennek megfelelő mennyiségű mobil eszközt kell kitelepíteni a zavartalan kiszolgálás biztosítására. Jellemzően egyből a nagyszínpadi nyitókoncert jelenti a legnagyobb forgalmat, tehát hibázásnak nincs helye, muszáj elsőre kifogástalan hálózatot építeniük a cégeknek. A három operátor az ideiglenes forgalomnövekedésre átmenetileg, az adott szezonra, vagy akár csak az adott fesztivál idejére létesített mobil bázisállomásokkal készül.

balatonsound

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A legnagyobb fővárosi fesztiválon idén 17 ponton helyez el kisebb-nagyobb rádióadókat a Telenor, addig a kisebb területre sok bulizót összpontosító Balaton Sound esetében – a nyárra eleve felfejlesztett hálózati lefedettségén túl – 7 további ideiglenes bázisállomást létesít. Ezek többsége a fesztivál körüli területen elhelyezkedő, kerekeken guruló mobil bázisállomás, vagy extra rádiós egységekkel felszerelt bázisállomások. Ilyen mobil állomása a Telekomnak is van, mely kis, közepes, és nagy méretben is rendelkezik a legmodernebb technikával felszerelt mobil autókkal, amelyek napjainkban már beleolvadnak a fesztiválok képébe. Az ideiglenes kapacitás-bővítésből értelemszerűen a Vodafone sem maradhat ki, így a piros logós szolgáltató versenytársaihoz hasonlóan többek közt a VOLT Fesztiválon, a Sziget Fesztiválon, a Balaton Soundon és az EFOTT-on is kihelyez ideiglenes állomásokat - tudtuk meg a szolgáltatótól.

Mi a helyzet a roaminggal?

A fesztiválszezon idején a szolgáltatóknak a megnövekedett normál adatforgalom mellett a roaming forgalom jelentős emelkedésére is fel kell készülniük. A Telenor szerint tavaly volt olyan nap a Sziget Fesztiválon, amikor a 2G-s roaming (hívás)forgalom meghaladta a honos ügyfelek forgalmát, míg 3G-n dupla akkora forgalom volt tapasztalható, mint amennyit a honos ügyfelek generáltak. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a szolgáltatók közt kötött kölcsönös roaming-megállapodások értelmében nem minden partner esetén engedélyezett a 4G-s elérés roamingkörnyezetben, így előfordulhat, hogy a Magyarországra látogató külföldi fesztiválozók kényszerűségből 3G-n "ragadnak" - ezt a jelenséget a szolgáltatóknak a csökkenő belföldi 3G-s forgalom fényében rendkívül nehéz kezelniük.

A szolgáltatók akárcsak más helyszíneken, például templomtoronyban, egyéb magaslati pontokon, úgy a fesztiválokon is igyekeznek ötletesen elrejteni az állomásokat. A fesztiválok területén általában a legnagyobb, egy cellára eső felhasználó-sűrűség a nagyszínpad előtti területen van, a célzott lefedettség egyik fontos pontja éppen ezért a többnyire a nézőközönség kvázi közepén elhelyezkedő keverőpult: a Balaton Soundon ide is szerel egy extra bázisállomást a Telenor.

Egységben a(z) (tér)erő

A szolgáltatók részéről az állomások ideiglenes vagy állandó kapacitásbővítése is segíthet a megnövekedett forgalom elvezetésében - utóbbi esetben közkedvelt módszer a több frekvenciasáv összefogásával létrejövő vivőaggregáció alkalmazása. A Vodafone a Balaton környékén speciális helyzetben van, a cég ugyanis a térségben idén 100 bázisállomáson veszi használatba a 2100 MHz-es sávban rendelkezésére álló frekvenciaszeletet LTE adatátviteli célra, így ezek az állomások három sávon forgalmaznak adatot párhuzamosan a kompatibilis készülékekkel. A cég Siófokon a 2600 MHz-es sáv bevonásával négyszeres vivőaggregációt használ, így a Vodafone siófoki állomásainak elméleti maximális kapacitása eléri az 500 Mbps-t.

Érdekesség, hogy a nyugat-magyarországi régióban (így többek közt a Balaton Sound és a VOLT Fesztivál helyszínein) a Telekom-előfizetők 4G-képes készülékei a Telenor bázisállomásaira is csatlakozhatnak - erre a két cég közt 2015-ben létrejött kölcsönös haszonbérleti-szerződés adhat alapot, mely a rádiós közegre vonatkozóan biztosítja a szolgáltatók számára egymás infrastruktúrájának használatát a 800 MHz-es LTE-sávban.

És mi van a DIGI-vel?

A jelenleg bevallottan tesztüzemben működő DIGI Mobil elsősorban a nagyvárosokban nyújt a három nagy versenytárshoz képest alapszintűnek tűnő szolgáltatást - lényegében ingyen. Mivel a cég ügyfélbázisa egyelőre távolról sem akkora, mint a versenytársaké, így bizonyos fesztiválokon könnyen lehet, hogy a DIGI fapados szolgáltatása akkor is állva marad, amikor mások döcögőssé válhatnak - ráadásul a cégnek a roaming ügyfelekkel sem kell bajlódniuk, tekintve, hogy jelenleg nincs roaming megállapodása a cégnek. 
A szolgáltató Balaton környéki lefedettsége ezzel együtt is hagy bőven maga után kívánni valót, így a cégnek a lefedettségi térkép alapján számos kisebb tóparti településen egyáltalán nincs szolgáltatása. Különösen az északi parton lehangoló a kép, ahol Balatonfüredtől Keszthelyig gyakorlatilag alig van értelmezhető lefedettsége a negyedik magyar mobilszolgáltatónak. Rossz hír a Balaton Soundra és a VOLT Fesztiválra látogató DIGI ügyfeleknek, hogy ezen a két fesztiválhelyszínen lényegében használhatatlan a cég hálózata.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.