:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. február 13. 12:52

Felvásárlással lép a routerek piacára az Amazon

Az online óriás a mesh-routereket gyártó Eerót kebelezi be - jöhetnek az Echo routerek?

A routerpiacon tör új babérokra az Amazon, legalábbis erre utal a kereskedelmi óriás legújabb felvásárlása: a vállalat a napokban bejelentette, akvirálja a mesh routereiről ismert Eerót. A felek egyelőre nem árulták el a megállapodás összegét, az üzlet egyelőre szabályozói jóváhagyásra vár. Az Eero számára kifejezetten jól jött az Amazon érdeklődése, hiszen mint azt a TechCrunch is írja, a vállalat a sikeres befektetések ellenére nehezen vette az akadályokat a piacon, tavaly pedig dolgozóinak nagyjából ötödétől, harminc embertől volt kénytelen megválni. Eközben az Amazon oldalán is logikus a routerek felvétele a saját márkás okosotthon-termékei közé, főként miután a területen legnagyobb riválisa, a Google már jó ideje kínál hasonló mesh-routereket.

Azért a szegmensben az Amazon neve sem most csendül fel először, még ha nem is saját termékek formájában, az Alexa virtuális asszisztens ugyanis már több más gyártó routerein is feltűnt, köztük a Netgear és a Huawei eszközein is. Miután azonban az okosotthonok gerincét legtöbb esetben a Wi-Fi hálózat adja, érthető, hogy az Amazon már az alapoknál is igyekszik magához kötni a felhasználókat, vagyis az Echo hangszórók mellé adott esetben Echo routereket is beállítani - vagy akár a mesh router technológiát magukba a hangszórókba beépíteni azok későbbi generációiban. Hasonló pletykák egyébként az említett Google háza táján is keringtek, a routerek és okoshangszórók összeolvasztása azonban még a keresőóriásnál is várat magára.

eerorouter

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Jól látható, hogy az okoshangszórók, illetve virtuális asszisztensek piacát uraló két óriáscég igyekszik egyre nagyobb mértékben lefedni az okosotthonokat termékkínálatával: az Amazon az Eerót megelőzően egyebek mellett tavaly előtt az otthoni biztonsági kamerákat gyártó Blinket, illetve tavaly a különböző háztartási érzékelőket és okoscsengőket készítő Ringet is bekebelezte. A cég mindkét esetben máig megtartotta a márkanevet, igaz, a felvásárláskor a szegmensben már mind a két vállalat ismert névnek számított, így nem csoda, hogy az Amazon nem akarta elengedni a jól csengő brandeket. Hogy a cég az Eerónál is így tesz-e az egyelőre kérdéses, az utóbbi évben lejtmenetbe csúszó vállalatnál már lehet hogy kész lesz feláldozni a megszerzett márkanevet az anyacég, az esetleges Echo routerek oltárán.

A felvásárlás hírének az Eero jelenlegi felhasználói egyébként nem örültek túlzottan: miután sokan a routerek rendszeres biztonsági frissítései, illetve a személyes adatok hangsúlyos védelme miatt döntöttek a vállalat termékei mellett, most attól tartanak, az Amazon birtokában a cég a böngészési adatokkal is visszaélhet, vagy legalábbis megpróbálja monetizálni azokat. A vállalat Twitteren sietett eloszlatni az ezzel kapcsolatos aggályokat, mondván, az akvizícióval nem változnak a cég kapcsolódó irányelvei.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.